Vad är en plexus brachialis skada?

En plexus brachialis skada uppstår när det finns skador på nerver som skickar signaler från ryggmärgen till händer, armar och axlar. Skadan uppstår vanligen när nerverna är överansträngda, sträcks eller trasiga. I allmänhet sådana omständigheter ske när huvud-och halsområdet är aggressivt knuffas bort från axeln, som med hög-kontakt sport, bilar eller olyckor båt, komplikationer under förlossningen, och andra traumatiska händelser. Även en plexus brachialis skada kan reparera sig själv, större skador kan mandat kirurgi.

Beroende på hur allvarlig skadan är tecknen på en plexus brachialis skada varierar. Normalt är endast en enda axel, arm eller hand påverkas. Om skadan är så små kan de symtom som en brännande eller chockerande känsla som skjuter ner i armen och domningar i armen. Den känslan ska bara sista kort, dock kan vissa människor upplever det i flera dagar åt gången. För mer allvarliga plexus brachialis skador, kan nerverna faktiskt rivas. I dessa fall symptomen inkluderar oförmåga att kontrollera musklerna i axeln och armbågen, oförmågan att använda fingrarna, oförmågan att röra armen, oförmågan att känna armen och extrem smärta.

Det finns flera sätt att läkare kan diagnostisera om en person lider av en plexus brachialis skada och hur allvarlig den är. Elektromyografi är ett test med nål elektroder som sätts in i musklerna för att visa om nerver av en muskel är friska. Nervledning studier kan också göras för att stimulera nerven med en lapp elektrod på muskel-området. Magnetisk resonanstomografi (MRT) och datortomografi (CT) myelografi finns andra metoder som tillåter läkare att visuellt se någon nervskada i kroppen.

Om testen visar att en person lider av en plexus brachialis skada, det finns flera typer av operationer som kan utföras. Genom en nervgraft, kan den skadade delen av plexus brachialis ersättas med friska nerver tas från andra delar av kroppen. Om nervrot är rippade från ryggmärgen, kan läkarna ta en nerv som är mindre viktigt att motorisk funktion och fästa det skadade nerven på sin plats. Kirurgi bör ske senast sex månader efter skadan inträffar så att musklerna inte försämras av brist på användning.

För personer som inte vill eller behöver opereras för sina plexus brachialis skada, det finns vissa läkemedel som kan konsumeras för att kontrollera smärtan. I vissa fall är opiater ordineras. I andra fall är antidepressiva ges till patienten. Transkutan elektrisk nervstimulering ibland utförs för att ge en lättnad person smärta genom att ge impulser till vägar nerverna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.