Vad är en kulled?

Många olika typer av fogar finns i människokroppen, men det slag som gör det största utbud av rörelse är den kulled. Kopplingarna finns där ett ben avslutas med en sfärisk knopp som ligger i en cirkelrunda fördjupningen i andra benet. Detta arrangemang gör att teorin för 360 graders rotation-med andra ord, ett helt varv. Varje axel har en kulled där överarmen uppfyller skulderbladen. Höften har också en kulled på båda sidor, där lårbenet möter höftbenet.

Både axel och höft, förutom att ha en kulled, kallas synovial leder. Detta är den vanligaste typen av skarvar i människokroppen. I en synovial gemensamt, är de två ben som inte är anslutna på samma sätt som andra leder, men har extra vävnad runt de rörliga ben för att ge smörjning och näring. På slutet av varje ben, där det når andra, är ett lager av brosk som gör att benen att röra sig förbi varandra med ett minimum av friktion. Runt brosk är en fluid-liknande substans som kallas synovialvätska. Detta hjälpmedel för att smörja leden, samt hjälpa cellerna i brosk kan fungera effektivt.

brosk och synovialvätska finns inom synovial membran, som i sin tur ingår i en fiberstruktur som kallas ledkapseln. Utanför ledkapseln är ligament som håller benen på plats, och de muskler och senor att flytta benen. Detta är den grundläggande strukturen i varje kulled.

Det finns små variationer i vissa fall. Axelleden, till exempel, innehåller en liten säck som kallas Bursa, fylld med ledvätska, som hjälper många senor, ben och muskler i axeln att glida förbi varandra utan friktion. Den fungerar också som en buffert mellan det gemensamma sig och närliggande ben.

På grund av den komplicerade karaktären i kula och ledskål, de är oftast de som är mest utsatta för sjukdomar och slitage. Kirurgisk utbyte av höfter och axlar är inte ovanligt om lederna blir slitna nog att de orsaka svår smärta när de används. Andra sjukdomar och problem som kännetecknas av inflammation och /eller degeneration, som ledgångsreumatism, kan exakt en särskilt tung belastning på kula och ledskål, på grund av hur mycket vi beroende av dem för rörelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.