Vad är en Finfördelade Fracture?

En finfördelade fraktur är en fraktur där benet är inblandade i brottet är sönder i flera bitar. Minst tre separata delar av ben måste vara närvarande för en fraktur skall klassificeras som finfördelade. Denna typ av brott kan vara en utmaning att behandla på grund av komplexiteten i pausen, och det kan vara särskilt komplicerat om frakturen är öppen, vilket innebär att ben sticker utanför huden. Öppna frakturer är på en mycket hög risk för infektion och de oftast tar längre tid att läka.

Finfördelade frakturer är också ibland kallas multi-fragmentariska frakturer. Denna typ av fraktur innebär ofta krossning eller splittring av benet, och det kan förekomma var som helst längs benet. En finfördelade frakturer är vanligast hos äldre personer eller personer med villkor som försvagar ben, som osteogenesis imperfecta eller cancer. En finfördelade fraktur kan också uppstå som ett resultat av enorma krafter såsom en bil olycka eller ett allvarligt fall.

Liksom många andra typer av brott, är finfördelade frakturer associerade med mycket distinkta symtom som brukar få folk att söker medicinsk behandling. Patienten får oftast enorm smärta på platsen för brottet, och han eller hon kan till och med gå ut vid den tidpunkt då avbrottet inträffar till följd av smärta. Området runt paus kommer också svälla, och det kan bli varm vid beröring. Det vanliga är att patienten inte kan bära någon vikt på brottet utan att uppleva betydande smärta.

Denna typ av brott är oftast lätt att diagnostisera med en röntgen för att titta på platsen för det misstänkta brottet. När en finfördelade fraktur röntgas, läkaren kan använda bilden för att samla mer om inriktningen på bitar av ben och platsen för brottet för att bestämma bästa möjliga behandling. Det kan bli nödvändigt att fästa frakturen med operationen så att bitarna kommer att ha en chans att sticka tillsammans.

Komplikationer av finfördelade frakturer kan vara infektion, compartmentsyndrom, vaskulär nekros och nonunion i som bitar av ben inte gå samman. Vanligtvis någon med ett finfördelat fraktur måste gå flera följa upp möten på kontoret av en ortopedisk läkare för att bekräfta att brottet har ställts in korrekt, och att det läker på rätt sätt. Om healing inte verkar vara framåt så önskas kan läkaren ingripa för att åtgärda problemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.