Vad är blodplasma donation?

blodplasma donation uppstår när en person donerar sin plasma genom en process som kallas, plasmaferes , som äger rum oftast på en blodplasma blodcentralen eller bidragsgivaren centrum. Den plasma som samlas in från dessa givare center används för att göra terapier plasma protein som används för att behandla många sällsynta sjukdomar och störningar. Några av de villkor som blodplasma donationer har bidragit till att behandla är: blödningar, immunförsvaret brister system, brännskador, chock, trauma, hepatit och mycket mer.

Det första steget i blodplasma donation eller plasmaferes är att ta bort blodet från givarens kropp. Blodet tas från armen genom ett sterilt provrör medan den inhämtar en centrifug. Därefter är det blod spunnet i centrifugen och det delas i tre delar: röda blodkroppar, blodplättar och plasma. Plasma tas bort från blandningen och ersatt med steril koksaltlösning och sedan återförs till kroppen.

blodplasma donationen tar ungefär en och en halv timme efter det första besöket. Det första besöket tar längre tid eftersom en givare måste ge en fullständig medicinsk historia och även testas för överförbara virus, såsom syfilis, hepatit och humant immunbristvirus (HIV). Om en givare uppvisar hög risk beteende, drog screening kommer sannolikt att äga rum. Dessutom måste givare vara minst arton år och vikt 110 kg. (50 kg i Europa). Den första besök tar vanligtvis cirka två och en halv eller tre timmar.

Regler om blodgivningen blodplasma frekvenser och beloppen varierar kraftigt. USA är den minst restriktiva utan årlig gränser och andra länder i Europa har årligen gränser. I USA kan givare donera inte plasma mer än två gånger under sju dagar och det måste finnas en två dagars vila i mellan. Detta beror på att kroppen behöver den tiden för att fylla den förlorade plasma från föregående blodplasma donation.

Vissa människor har biverkningar under blodplasma donation. Vanliga biverkningar inkluderar, men är inte begränsade till chock, kramper, yrsel eller svimning. Det bästa sättet att undvika biverkningar är att äta en hälsosam måltid och dricka en god mängd vatten tre eller fyra timmar före donera plasma.

Eftersom behovet av blodplasma donation växer för varje år, givare center erbjuder ersättning för den tid att ge blod. Vissa givare centrum utfärda checkar och andra frågan kontanter vid tidpunkten för donationen. Ersättning varierar mellan olika givare centrum.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.