Vad är Autoimmuna syndrom?

Autoimmuna syndrom hänvisas till en rad sjukdomar. De kännetecknas av att kroppens immunförsvar felaktigt angriper kroppen. Sammantaget kvinnor löper större risk att drabbas av en autoimmun sjukdom

Den exakta orsaken till autoimmuna sjukdomar är fortfarande föremål för debatt av forskare. Den vanligaste teorin är att den på något sätt innebär att kroppen förlorar förmågan att skilja mellan sina egna komponenter och patogener. Detta är saker som sjukdomar och bakterier som angriper kroppen.

Det finns många sjukdomar som kan klassificeras som en autoimmun sjukdom. Den kanske mest kända är multipel skleros, som angriper kommunikationen mellan hjärnan och ryggmärgen. Celiaki, som en reaktion på ett protein som finns i vete leder till problem med tunntarmen, är också en autoimmun sjukdom. En annan är Lupus erythematosus , som ofta kallas bara lupus , som gör att immunsystemet att angripa vävnader och organ.

Det finns andra sjukdomar som är relaterade till autoimmuna syndrom. Till exempel är orsakerna till reumatoid artrit vet inte säkert. Det är dock autoimmunitet känd för att göra effekterna värre och mer ihållande. Det är också hävdats att typ 2-diabetes är en autoimmun sjukdom.

Vissa sjukdomar har liknande symptom till många autoimmuna sjukdomar, men är inte autoimmuna sjukdomar själva. Dessa inkluderar kroniskt trötthetssyndrom och fibromyalgi. Trots att de båda innebär muskelvärk och trötthet, är de inte tros vara orsakade av att immunsystemet attackerar sig självt.

Totalt ca 75% av människor som lider av en autoimmun sjukdom är kvinnor. Orsaken till denna obalans är inte helt förstått, men det verkar vara genetisk. Det finns också en teori att obalansen förstärks av mödrar-till-vara utbyta celler med sitt barn under graviditeten. Det finns vissa autoimmuna sjukdomar som drabbar kvinnor och män relativt lika.

I de flesta fall kan en autoimmun sjukdom inte behandlas i sig. Istället medicinsk behandling försök att bidra till att minska symtomen på sjukdomen. Detta kan vara allt från över disk läkemedel för mindre symtom till receptbelagda läkemedel för mer allvarliga symtom. I vissa fall kan läkemedel bromsa utvecklingen av en sjukdom. Det finns också vissa autoimmuna sjukdomar där problem kan undvikas, till exempel Glutenintolerans lider av att inte äta vete.

Det är viktigt att notera att autoimmuna syndrom skall inte förväxlas med aids. Detta står för förvärvat immunbristsyndrom. Villkoret inte angriper kroppen av sig själv. I stället lämnar kroppen mycket mer mottagliga för andra infektioner och tumörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.