Vad är Autoimmuna Sköldkörtelinflammation?

Autoimmun thyreoidit kallas också Hashimotos hypotyreoidism eller sjukdom. Det är en ganska ovanlig autoimmun sjukdom där kroppens uppfattar sköldkörteln, och i viss mån sköldkörtelhormon som utländska. Förekomsten av körteln och hormon sätt kan sägas att skapa autoimmun reaktion, där kroppen angriper båda. Detta kan leda till slut till ökad storlek på körteln, kallad struma och oförmåga att körteln att den ger tillräcklig sköldkörtelhormon för kroppen.

Hypothyroidism är inte nödvändigtvis autoimmun thyreoidit, men den autoimmuna sjukdomen kommer att orsaka hypothyroidism så småningom. Många kanske inte vet att de har detta tillstånd och de kan gå flera år utan att bli diagnostiserad. Detta är olyckligt eftersom underlåtenhet att diagnostisera tidigt kan visa sig problematiskt. Studier visar att tillskott med sköldkörtelhormon tidigt kan hjälpa gripande symtom och förebygga senare symtom som struma och totalt sköldkörtel misslyckande från utvecklingsländer. Det har föreslagits av vissa läkare att människor som uppvisar låg normal sköldkörtel nivåer borde vara mer omfattande tester för autoimmun thyreoidit.

Tidiga symtom som tyder på sådana tester kan krävas är trötthet, och brist på motivation. Samtidigt eller senare människor kan ha symptom som blek hud, viktökning, kraftiga menstruationer, värkande muskler, värk i ben och fötter, ändringar av ett sänkt stämningsläge, och svullnader i ansiktet. Dessa symtom uppträder vanligtvis långt innan struma skulle utveckla, och de definitivt motiverar en läkare besök. Om symtomen ignoreras, kan se en specialist, som en endokrinolog vara användbara.

Läkare diagnostiserar oftast autoimmun thyreoidit genom att utföra ytterligare några blodprover. Dessa kan omfatta ett test kolesterolhalten i blodet, eftersom kolesterol räknas kan vara förhöjda. Ännu viktigare, läkare utvärdera eventuell förekomst av detta villkor genom att titta på sköldkörtel hormon (TSH), som kan vara högre eftersom sköldkörteln är ansträngande att den ger tillräcklig sköldkörteln, och genom att utföra blodprover för att hitta antikroppar för thyroid peroxidas, vilket tyder på kroppen kämpar mot sköldkörteln.

Den vanligaste behandlingen för detta tillstånd är att ge tyroideahormoner hormon, som kallas levotyroxin. En viktig faktor människor bör veta om du tar detta läkemedel är många läkare nu känner att det finns en skillnad mellan allmän och varumärke sköldkörteln, kallas synthroid ®. Ansedda läkare avråder byta från märke till märke, eftersom levotyroxin är notoriskt instabil. Det finns läkare som hävdar motsatsen, men i större antal, många läkare anser att detta är en medicin som kanske inte är "samma sak som generiska", och där patienterna kan känna en märkbar skillnad om man byter från generiska att nämna varumärket.

Folk uppmanas att äta en kost med lägre soja. Samtidigt som många läkare känner att det är onödigt att undvika soja helt bör patienten diskutera definitivt en hög soja diet med läkare, eftersom detta kan ha en viss inverkan på behandlingen. Patienter verkligen måste följa behandling också. Underlåtenhet att vidta dagliga sköldkörteln kan leda till alla möjliga komplikationer, inklusive utveckling av struma, risk för hjärtsjukdomar, större risk för allvarlig depression, sänkt intresse för sexuell aktivitet, högre frekvens av missbildningar för barn till mammor med obehandlad Hashimotos, och utveckling av dödliga sjukdomar.

De flesta människor kommer att kräva livslångt tyroideahormoner medicinering om de har autoimmun thyreoidit. Behandlingen kan lyckligtvis förhindra många av de symtom som kan komplicera denna sjukdom. Med det flesta människor lever ett helt normalt och fullt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.