Hur p-piller arbete?

hormonella p-piller först salufördes i USA på 1960-talet, och den hade en djup inverkan på världen. P-piller ger kvinnorna möjlighet att delta i sexuella aktiviteter som helst under menstruationscykeln utan risk för graviditet, och i huvudsak arbeta genom att lura i kvinnans kropp att tro att det redan är gravid med tidsinställd doser östrogen. Förutom östrogen, p-piller innehåller progesteron, ett annat kvinnligt hormon som har en inverkan på det reproduktiva systemet. När det tas enligt anvisningarna flesta p-piller är över 90% effektiva.

Ursprunget till p-piller kan hittas i försök på kaniner på 1930-talet, när forskarna upptäckte att höga doser av progesteron förhindrade ägglossning, vilket innebär att inga ägg skulle vara närvarande i livmodern att befruktas av spermier. På 1940-talet, forskare syntetiskt framgångsrikt både östrogen och progesteron, vilket öppnar vägen till p-piller, som utvecklats och testats på 1950-talet. År 1960 godkände Food and Drug Administration användning av p-piller för amerikanska kvinnor och människans sexualitet och familjeplanering har inte varit densamma sedan.

hormonerna i p-piller kan kombineras för att hindra kroppen från att ge ut ett ägg. Om ett ägg att frigöras gör progesteron det svårt för ägget att resa ner i äggledaren, och förändrar livmoderslemhinnan för att förhindra implantation i den osannolika händelsen av befruktning. Dessutom progesteron tjocknar livmoderhalssekretet, så att spermierna har svårt att navigera. Kombinationen av östrogen och progesteron göra graviditet en utmaning, men det kan hända.

De flesta piller användare har märkt att deras p-piller är olika färger, och måste tas i en viss ordning. Detta beror på att doseringen varierar från vecka till vecka, med en vecka som faktiskt innehåller placebo piller utan hormoner, så att kroppen för att kasta den tjocknat livmoderslemhinnan under en menstruation. Det är mycket viktigt att p-piller tas vid samma tidpunkt varje dag, och i rätt ordning: aldrig låna en väns piller, eftersom de inte kan vara samma som din och de kommer att kasta din cykel av, sätta dig på risk för graviditet.

Även p-piller är utmärkta till att förhindra graviditet, utesluter de inte något sexuellt överförbara sjukdomar (STD). Att ge STD skydd och extra försäkring mot graviditet bör kondomer alltid användas under sexuella aktiviteter. Korrekt samtidig användning av kondom och p-piller kontroll kommer att kraftigt minska risken för graviditet och förebygga infektioner med risk för obotlig STD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.