Hur kan jag överleva en lavin?

Om du är en vintersport aficionado, lära sig att överleva en lavin bör vara hög i listan över prioriteringar. Även om chanserna att någonsin råka ut för en olycka är smal, att veta hur du skyddar dig kan betyda skillnaden mellan liv och död om du någonsin fångas i en lavin. För att överleva en lavin, måste du hålla ett par saker i åtanke.

Din bästa chans att överleva en lavin kommer från att flytta från vägen. Ibland laviner startar direkt under fötterna, som ger dig en liten chans att hoppa upp, eller kan du prova att hoppa i sidled, ut ur lavin sluttningen. I mitten av lavinen är ofta den dödligaste plats att vara populär. Även om du inte kan undgå den fallande snön, inte ens ett par meter kan göra hela skillnaden.

Du kommer att få fler chanser att överleva en lavin om du kan bo på samma ställe istället för att låta snön att transportera dig neråt. Håll fast vid något som liknar stubbar eller stenar om du har en chans, och bli av med allt som kan vikt ner dig, såsom ryggsäckar, stavar, eller din snowboard.

Om du hamnar begravd under snön, måste du agera snabbt för att överleva. Snö vinster densitet som det börjar att lösa, och det kan bli innesluta nog att den inte ens ger ditt bröst för att expandera för korrekt andning. För att överleva en lavin, börja simma så fort som du känner att snön sakta ner. Försök att komma upp innan snön lägger sig, när den väl gör det, canbecome det för svårt för dig att klättra din väg ut.

Slutligen är det lättare att överleva en lavin om du inte är ensam. Människor reser i grupper bör sprida ut något under berget, så det finns större chans för åtminstone en person att undkomma lavinen. Den som är ute kan kalla på hjälp och lokalisera de saknade klättrare. Om du är ensam i bergen, göra en räddning ledstjärna, och använda den så snart du inser att det finns en lavin på väg. Även om du är begravda, kommer signalen visa andra var du befinner dig och upp chanserna för en lyckad räddning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.