Är det farligt att vara i solen?

Med allt prat om hudcancer orsakade av solskador på huden, det är inte orimligt att undra om det är i sig farligt att vara i solen. Liksom många andra saker, kan för mycket solexponering skapar definitivt risk för tidigt åldrande av huden, cancerogena hud utväxter och potentiellt dödliga cancer. Men betyder det att vi inte får någonsin steg utanför dörren på en solig dag? Svaret på denna fråga är en överväldigande nej, men vi måste vara försiktiga om när och hur mycket tid att vara i solen.

Sunshine ger oss en otrolig gåva, en gåva av D-vitamin, som vi absorberar när vi är utanför. Vitamin D hjälper till i absorptionen av kalcium, och översätter till Nice starka ben. Faktum är att inte få tillräcklig solexponering eller vara i solen tillräckligt länge, särskilt under en lång tid, kan leda till villkor som benskörhet och rakitis. Många människor dricker berikade mjölken för att hjälpa till att få tillräckligt D-vitamin nivåer.

Vi behöver inte vara i solen för mycket tid att få optimala vitamin D belopp i vår kropp. Experter säger att det tar ca 10-60 minuter per vecka att ta upp tillräckliga mängder av vitamin D. Om du har varit ute utan solskydd på i ca 10-15 minuter, det är definitivt dags att tvåla in, då den är utan tvivel farliga och potentiellt ohälsosamma att vara i solen under längre tidsperioder utan solskydd.

Det är också viktigt att använda solskydd eller begränsa tiden i solen på grund av ålder, hälsotillstånd och mediciner du kan ta. Nyfödda bör i allmänhet vara i solen för mindre mängder av tid. Vissa människor har förutsättningar att göra solexponering utmanande, såsom lupus. Gott om antibiotika och andra vanliga läkemedel kan göra en person ljuskänslig, och någon form av operation som utförs på huden kan innebära att undvika direkt exponering för solen en stund.

Det är absolut inte så att solen är vår fiende, vi skulle verkligen inte vara här utan dess energi. Det är bara att det kan finnas för mycket av det goda när det kommer till solexponering. Det är därför det är mycket viktigt att använda solskyddskräm för det mesta, och hattar, solglasögon och skyddskläder som kan bidra till att minimera solexponering. Glöm inte att även om du inte kan se solen på en grumlig eller dimmig dag till exempel, kan du ändå bli solbrända. Solskyddsmedel är lika viktigt i dessa dagar som de dagar då du får full sol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.