Vad orsakar Knäckt Dry klackar?

Cracked torr klackar, även kallad häl sprickor, har många orsaker. Det viktigaste tecknet på torra spruckna hälar är svårt hud över hälen område som har märkbara sprickor. Huden färg kan förmörkas eller gulnade. Flagnande eller fjällande hud kan också förekomma och smärta eller klåda är vanligt. Orsakerna till spruckna torra hälar omfatta psoriasis, eksem, fotsvamp, diabetisk neuropati, luftkonditionering, öppen backas skor, påtryckningar från stående och torr hud.

Torr hud, eller xerosis är den vanligaste orsaken till torra spruckna hälar. Vissa människor har naturligt torr hud. Om huden inte är återfuktas så att den är mjuk och följsam, blir det svårt, slitstarkt och lätt att knäcka. Det tryck som skapas genom stående lägger bara till problem-särskilt om en person är överviktig eller tillbringar mycket tid på sina fötter på hårda golv.

Öppna med bakomliggande skor kan leda till sprucken torr klackar eftersom hälen pad av foten får röra sig och sprida ut. Plus, om foten är bar, är hälen utsätts för torkning miljöer som de som skapas av luftkonditioneringssystem. Överskottsvärme i ett hem kan också leda till torrare hud och spruckna hälar.

Flera sjukdomstillstånd identifieras också orsaker till spruckna hälar. Diabetesneuropati, eller nervskada, är en komplikation vid diabetes som kan orsaka torra spruckna hälar om nerver som styr svettkörtlarna påverkas. Svettningar är frånvarande, så att huden blir torr och hård. Svampen kallas fotsvamp kan också torka ut foten och sprickor orsakar eller häl sprickbildning. Kroniska hudåkommor såsom eksem och psoriasis också kan leda till spruckna torra hälar.

Torra spruckna hälar skall behandlas som de kan blöda eller blivit smittade om torrheten är allvarlig. Det är aldrig en bra idé att försöka skära bort hård hud på hälen utan råd från en läkare eftersom detta kan orsaka ytterligare skada och öka risken för infektion. Använd en pimpsten i hälarna och tillämpa fuktgivande lotion till området flera gånger om dagen brukar rekommenderas. Korrekt skor med tjocka, stödjande sulor och en bra passform som håller i hälen på plats kan bidra till att minska problemet med spruckna torra hälar. En fot specialist eller fotvårdsspecialist, kan tyda på att en enhet till kopp hälen läggas till patientens skor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.