Vad behöver jag i UV-skydd?

Den som tillbringar tid i solen, även för korta perioder, vinner på någon typ av UV-skydd. UV-skydd omfattar kemiska formler, kläder och glasögon för att skydda hud och ögon från skadliga UV-strålar. Det första steget i att välja rätt typ av UV-skydd börjar med förståelse UV-strålar.

Solen avger ultravioletta strålar, som är en typ av ljus energi. Dessa strålar kan delas in i tre olika kategorier: UVA, UVB och UVC. Både UVA-och UVB-strålar är inblandade i skador på hudcellerna och den ökade risken för hudcancer. Även UVC strålar kan orsaka skador på huden och anses vara den farligaste av de ultravioletta strålarna är de helt absorberades av ozonskiktet. Som sådana är de inte når jordytan eller på huden.

Den mest få råd om UV-skydd är att undvika att försmäkta i solen, sola är inte bra för huden. Många experter rekommenderar att delta i inomhus-verksamhet från ca 10 på morgonen till ca 16:00 varje dag, det är då strålning från solen är som mest intensiv. När en person måste delta i friluftsliv vid denna tid på dagen, är det klokt att ha en bredbrättad hatt, långa ärmar, och ett som täcker för benen, till exempel en lång par byxor eller lång kjol. Dessa saker kan ge UV-skydd.

Solskyddsmedel kan spela en viktig roll för UV-skydd. Det är oftast bäst att välja ett solskyddsmedel som erbjuder ett brett spektrum skydd, vilket innebär att den skyddar mot både UVA-och UVB-strålar. En SPF (solskyddsfaktor) av 15 är vanligtvis den minsta som rekommenderas. Den solskyddsfaktor finns på etiketterna av solskyddsmedel och andra produkter, den visar om hur länge en person kan vistas i solen och hålls fria från brinnande samtidigt bär produkten. De med mycket ljus hy eller som bränner lätt kan göra bättre med en högre solskyddsfaktor.

Medan många människor kom ihåg att använda solskyddskräm, många glömmer att skydda sina läppar och ögon från UV-strålning, men dessa områden är sårbara. Som sådant är det en bra idé att använda en läpp skärm också, att välja en som har en solskyddsfaktor på minst 15. Många läppstift och läppglans har solskyddsmedel läggas till dem för detta ändamål. Det är också en bra idé att bära wraparound solglasögon som ger ett fullständigt skydd mot UV-strålar, som ögonen är särskilt sårbara. UV-strålar kan skada näthinnan och även göra en person mer benägna att utveckla grå starr som han åldrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.