Vad är von Willebrands sjukdom?

von Willebrands sjukdom kallas ofta för en blödning sjukdom. De flesta människor har blod som blodproppar lämpligt sätt efter en skada eller skära förekommer, men i detta tillstånd, trombocyter, som stöd i koagulering, inte fungerar normalt. Detta kan leda till längre blödningstid, och i mycket extrema fall kan det leda till döden genom blödning ut. Men det finns tre typer, och flera subtyper av von Willebrands sjukdom, och en del människor inte kommer att uppleva kraftigt blödande med några av de typer. Det finns också behandlingar och preventatives som inte botar sjukdomen, men det möjligt för många människor med det att leva ett ganska normalt liv.

Som nämnts, olika typer av von Willebrands sjukdom finns, och det finns också olika sätt på vilka människor kan utveckla sjukdomen. Det är oftast ärvs på ett autosomalt recessivt sätt. Två föräldrar som inte har sjukdomen, men är bärare av genen, har en 25% chans för överföring av två defekta gener till varje barn. För att göra det förvirrande, det finns vissa omständigheter när villkoret kan förvärvas. Människor med hypotyreos, aortastenos eller andra förhållanden kan förlora förmågan att producera von Willebrands faktor, även om de inte har genetiska anlag att göra det. I de flesta fall de förvärvade former är mildare.

typ I von Willebrands sjukdom är den mildaste och somliga kanske aldrig märker det eller kräva mycket behandling. Typ 2 kan kräva viss behandling och dess många undertyper göra behandling variabel. Typ 3 är mycket allvarligt, men kan fortfarande vara framgångsrikt behandlas med mediciner.

Skillnaden i slag innebär att symtom på von Willebrands sjukdom också variera. Även med de mildaste formerna, kan kvinnor har tyngre och längre perioder. Operationer, stora nedskärningar och omfattande blåmärken kör en risk för blödning längre. Typ II kan ha dessa symptom och lägg risk för blödning i leder, näsblod, blödning i urin eller avföring, och stor risk när skador inträffar. Varje form av skada i typ II-eller typ III som orsakar blåmärken eller blödning är en medicinsk nödsituation.

Det finns många sätt att behandla denna sjukdom. Vissa mediciner används för att bidra till att minska kroppens tendens att avlägsna blodproppar. Nässpray eller injektioner av desmopressin är också viktiga, särskilt hos personer med de första två typerna, eftersom detta läkemedel stimulerar utsläpp av von Willebrands faktor. Vissa människor kan behöva infunderas blodpropp faktor och kvinnor behöver normalt muntliga p-piller för att minska rikliga menstruationer.

Man måste tas för när sår uppstår, och många läkare väljer att använda särskilda hud lim för att snabbt stoppa blödningen. Det är också viktigt att förbereda sig för eventuella operationer speciellt, inklusive tandvård, när människor har von Willebrands sjukdom. Detta inte göra det omöjligt att göra en operation på en person med sjukdomen, betyder det bara läkare måste följa ett annat protokoll och uppmärksam på tecken på kraftig blödning. Kvinnor som vet att de har sjukdomen och vill bli gravida bör rådfråga sin läkare om råd, som kan variera, beroende på typ.

Vissa saker bör undvikas när människor har svårare former av sjukdomen. Vissa mediciner bör undvikas inklusive läkemedel som acetylsalicylsyra och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Kontakta sport kan vara farliga. Detta betyder inte en person med denna sjukdom bör undvika alla verksamheter, det är helt enkelt viktigt att hålla sig aktiv genom att välja de aktiviteter som är mindre benägna att orsaka allvarlig skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.