Vad är trumhinnan?

trumhinnan, mer känd som trumhinnan, är ett membran som skiljer de inre och yttre öra. När en person hör ett ljud, ljudvågor färdas mot trumhinnan. Detta membran sedan börjar vibrera i slutändan skickar ljudvågor för att miniscule ben ligger i mellanörat. Efter att ha passerat genom mellanörat, ljudvågorna når innerörat.

Ibland kan trumhinnan skadas, lider en perforering. Detta kan uppstå om örat är drabbade, ett främmande föremål placeras djupt inne i hörselgången, eller om patienten lider av en infektion. Trumhinnan kan också skadas av höga ljud såsom explosioner. När en trumhinnan är skadad, upplever patienten ofta hörselnedsättning. Flytningar från örat kan också förekomma.

Ett perforerat trumhinnan kan orsaka en person att drabbas av återkommande öroninflammationer. Detta beror på svamp och bakterier kan komma in i mellanörat genom hörselgången. Majoriteten av perforerade tympanic membran läker av sig själva inom några veckor. Vissa perforerade trumhinnor kan ta flera månader innan de läker. I svåra fall kan endast delvis hörsel tillbaka till den person vars trumhinnan har skadats.

Om trumhinnan inte läker, kan operation krävas. Kirurgen kommer att utföra en av två operationer för att reparera trumhinnan. En procedur kallas papper lapp myringoplasty, medan de andra typ av operation kallas en tympanoplasty. Myringoplasty utförs på läkarmottagningen, men tympanoplasty utförs på sjukhus. Tympanoplasties är reserverade för patienter som har mer omfattande skador på trumhinnan eller som lider av återkommande öroninflammationer.

Ett papper plåster myringoplasty är ett förfarande där läkaren placerar en speciell kemisk på trumhinnan s kanter i hopp om att stimulera membran tillväxten. Därefter fäster läkaren ett tunt papper över trumhinnan. Detta kan bidra till att stänga hål i trumhinnan. Tympanoplasty är ett förfarande som använder vävnad från andra delar av kroppen för att stänga hål i trumhinnan. Detta förfarande permanent reparationer perforation, hjälpa till att återställa en patients hörsel.

trumhinnan är en känslig del av örat som är avgörande för att låta folk att höra. När det lider en skada på grund av trauma eller kraftigt buller, kan den orsaka hörselproblem. Om en trumhinnan perforation inte läka ordentligt, kan patienter få hörselskador, täta infektioner öra och försämring av strukturer inom örat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.