Vad är testosteronbrist?

Också känt som hypogonadism, en testosteronbrist är ett tillstånd där kroppen inte producerar en tillräcklig mängd av detta androgena hormon. Lågt testosteron kan orsakas av ett antal faktorer, bland annat stigande ålder, sjukdom eller skador på vissa organ och körtlar i kroppen, och även av några medicinska behandlingar. I många fall kan substitutionsbehandling med testosteron att genomföras för att lösa den obalans och undanröja eventuella symptom i samband med tillståndet.

En otillräcklig mängd manligt könshormon i kroppen kan leda till flera fysiska och känslomässiga frågor. När en person visar sig ha en testosteronbrist, det finns en god chans att de enskilda kommer att visa en minskning av libido eller önskan om intimitet. Muskler och skelett utveckling kan också påverkas. Den enskilde är också sannolikt att uppleva någon form av depression eller apati som ett resultat av en brist på testosteron i kroppen.

Testosteronbrist är ett tillstånd som kan vara närvarande vid födseln eller utveckla senare i livet. Om bristen är närvarande vid födseln, det finns en god chans att hypothalamus inte fungerar. Hypofysen eller testiklarna kan också vara att inte fungera inom normala gränser. När detta händer får de manliga barnet lider av försenade eller underutvecklade könsorgan om inte någon form av behandling ges.

Det är också möjligt för testosteronbrist bero på andra faktorer. Trauma och skador på hypofysen, hypothalamus eller testiklarna kan leda till utvecklingen av en brist på manliga hormon produktionen. En infektion, till exempel syfilis eller påssjuka kan också leda till obalans. Medicinska behandlingar som strålbehandling eller kemoterapi kan också ha en negativ inverkan på testosteron produktionen.

Lyckligtvis är det möjligt att korrigera en androgen obalans av detta slag. En läkare kan administrera kosttillskott i form av bilder för att öka testosteronnivåerna. I vissa fall, patchar eller oral medicinering kan också användas för att hjälpa åtgärda bristen och återställa en normal nivå av testosteron i kroppen. Eftersom behandlingen börjar verka, kommer de olika börjar märka ett jämnare humör, känner mig starkare, och i allmänhet börjar hitta förnyade intresset för intimitet och livet i allmänhet.

Det finns också alternativa lösningar som är tippad som sätt att vända en testosteronbrist. Många av dessa innebär konsumtion av hopkok beredda med ett brett utbud av örter eller animaliskt material. Men många av dessa produkter inte backas upp med vetenskapliga tester och säljs vanligen på grundval av anekdotiska bevis som erbjuds av människor som har använt produkterna. Många av dessa alternativa produkter anspråk på att hjälpa män att undvika en medelålderskris fenomen som kallas andropause. Men många läkare förkastar andropause med hänvisning till otillräckliga bevis för att klassificera fenomenet som en äkta medicinskt tillstånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.