Vad är schizoaffektiv sjukdom?

Schizoaffektivt syndrom är en psykisk sjukdom där en individuella erfarenheter episoder av schizofreni och intensiv humörsvängningar. En person med sjukdomen kan drabbas av paranoia, hallucinationer och vanföreställningar i kombination med extrema humörsvängningar och ofta svår depression. Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för personer med schizoaffektiv sjukdom, inklusive psykoterapi och receptbelagda antipsykotiska och droger antidepressiva.

De flesta människor med schizoaffektiv sjukdom börja med symptom i övre tonåren och tjugoårsåldern, även om debuten kan vara tidigare eller senare i vissa fall. Drabbade individer kan uppleva symptom på schizofreni, bland annat hallucinationer, vanföreställningar och omotiverade känslor av paranoia. De ofta har svårt att koncentrera sig på arbetsuppgifter, erfarenhet mental förvirring och irrationella tankar och tala osammanhängande.

tecken på schizofreni vanligen åtföljs av symtom på affektiv humör sjukdom, såsom längre perioder av depression eller maniska episoder. Personer med depression kan ha problem med att äta och sova, känner alltför trött och ledsen för det mesta, och tankar erfarenheter av självmord. Många människor går till stora ansträngningar för att isolera sig från vänner, familj och medarbetare. Under maniska perioder kan människor upplever ovanligt höga nivåer av energi och spänning. Drabbade personer är ofta mycket irriterad och uppvisar oförutsägbara beteende när de är i en manisk tillstånd.

En person som tror att han eller hon kan ha schizoaffektiv sjukdom bör konsultera en läkare eller psykolog omedelbart så att en korrekt diagnos kan göras och en behandlingsplan kan utarbetas. Sjukdomen är känd för att ha genetiska kopplingar, så en läkare eller psykisk hälso-och sjukvårdspersonal utför vanligen en omfattande intervju med en patient att lära sig om hans eller hennes familjs sjukdomshistoria. Dessutom kommer läkaren att be patienten att beskriva sina symptom och förklara eventuella medicinska eller sociala komplikationer som följd av dem. Efter att ha utfört en intervju och utföra en fysisk undersökning kan läkaren göra en korrekt diagnos.

När schizoaffektiv sjukdom visar sig vara orsaken till symtomen, är ett patienter i allmänhet avses en licensierad psykiater eller psykolog för att få lämplig behandling. Många människor är föreskrivna stämningsstabiliserande, antipsykotiska läkemedel och antidepressiva läkemedel för att lindra symtom och låta dem gå i sina dagliga liv. I många fall, psykoterapi och beteendemässiga metoder modifiering är framgångsrika i att undervisa patienter om deras sjukdomar och ge strategier för att bättre hantera psykotiska episoder och humörsvängningar. Med lämplig medicinsk vård och regelbundna sessioner terapi, många personer med schizoaffektiv sjukdom kan leva ett normalt, trevligt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.