Vad är malignt mesoteliom?

Malignt mesoteliom är en form av cancer som drabbar den känsliga slemhinnan i viktiga interna strukturer, särskilt i lungorna. Villkoret är i första hand orsakas av exponering för asbest över tiden, men forskare tror att genetiska förutsättningar kan familjehistorier av cancer, och andra miljöfaktorer spelar en roll i dess utveckling. Personer med malignt mesoteliom erfarenhet ofta ett antal obehagliga symtom såsom bröstsmärtor, hosta, trötthet och andfåddhet. Mesoteliom är en mycket sällsynt form av cancer som ofta är svårt att diagnostisera, men en kvalificerad onkolog kan identifiera symtom och design en individualiserad behandling plan för att hjälpa en patient klara med hans eller hennes tillstånd.

mesothelium är den tunna membran som omger inre organ och kroppskaviteterna. När mesothelium celler omvandlas till cancerceller, dela de och spridas snabbt, förstör frisk mesotheium vävnad i närheten och så småningom påverkar de organ de skyddar. De flesta fall av malignt mesoteliom är tänkt att uppstå vid exponering för asbest. Materialet används inte mycket idag, men många personer som tillbringade stora mängder tid att arbeta med asbest i det förflutna och de som bodde i bostäder med asbest isoleringen är på den högsta risken att utveckla cancer. Villkoret kan vara godartade för en lång tid, och många människor inte upplever hälsoproblem förrän år efter exponeringen.

En person med mesoteliom i hans eller hennes lungor kan drabbas av andnöd, smärtsam hosta , bröstsmärtor, svaghet och trötthet. Mage malignt mesoteliom kan leda till ytterligare symtom såsom kramp i magen, intensiv lokal smärta, svullnad, tarmsjukdommar, och brist på aptit. Många patienter kan känna små knölar i bröstet eller buken, som är talande tecken på att utveckla tumörer. En person som tror att han eller hon kan ha mesoteliom, eller någon som har varit utsatt för asbest i det förflutna, bör rådfråga en onkolog till kan utföra en fysisk undersökning och ta röntgenbilder av en patients bröst och buk. När mesoteliom upptäcks föreskriver onkolog behandlingen beroende på svårighetsgraden av cancer och sannolikheten för spridning till andra delar av kroppen.

De vanligaste formerna av behandling av malignt mesoteliom är kirurgi och kemoterapi. Kirurger kan ta bort cancerceller vävnader och vätskor som bygger upp som en följd av sjukdomen. När det gäller allvarlig eller sprida mesoteliom, kan en kirurg välja att ta bort en hel lunga eller andra infekterade organ från kroppen. Kemoterapi läkemedel, som ges till patienter för att minska antalet cancerceller mesothelium celler i kroppen, ofta till hjälp för att lindra symtom och förhindra ytterligare skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.