Vad är luteal fas brist?

lutealfas av kvinnans menstruationscykel är tiden mellan ägglossning och menstruation, under vilken kroppen producerar hormonet progesteron för att förbereda för implantation av ett befruktat ägg i livmodern. Lutealfas brist är ett tillstånd med en kvinnas kropp inte producerar tillräckligt progesteron under fasen för att möjliggöra en lyckad graviditet. En sund kvinnas lutealfas varar vanligen cirka 14 dagar, men en kvinna som ofta erfarenheter faser på mindre än 10 dagar får lida av en lutealfas brist och följer infertilitet. Det finns få lätt att känna igen symtom på en progesteron brist förutom de uppenbara problem med fertilitet och villkoret måste diagnostiseras av en utbildad läkare. Lyckligtvis är de flesta kvinnor kan övervinna de tillstånd och får framgångsrika graviditeter genom att hormonella tillägg som föreslagits av sina läkare.

Progesteron är producerad och släppt av gulkroppen, en struktur som bildas under den lutealfas av menstruationscykeln. Otillräcklig eller oregelbunden utveckling av corpus luteum är en primär orsak till lutealfas brist på i övrigt friska kvinnor. Utan lämpliga nivåer av progesteron börjar livmoderslemhinnan att bryta ner, vilket leder till tidig mens och förhindra ett befruktat embryo från att fästa i livmodern väggarna.

De flesta kvinnor med lutealfas brister inte upplever märkbar fysisk symtom, de helt enkelt anse sig oförmögna att hålla ett embryo efter befruktningen. Drabbade kvinnor kan finna att deras menstruation cykler är något kortare, eller leda till lättare blödning än genomsnittet, även om dessa villkor inte nödvändigtvis vara en indikation på en lutealfas brist. Kvinnor upplever vanligtvis något högre kroppstemperatur under lutealfas, men de med brister ofta inte behålla förhöjda temperaturer.

En kvinna som upplever infertilitet bör rådfråga henne primärvården läkare eller gynekolog, som kan utföra tester för att kontrollera för en lutealfas brist och föreskriva lämplig behandling. En läkare samlar man oftast ett vävnadsprov från livmoderslemhinnan under precis innan menstruation och beställer en biopsi för att avgöra om en brist möjligen finns. Genom att analysera biopsiresultat, spåra en patients fertilitetscykeln och fysiskt inspelning progesteron nivåer kan läkaren göra en korrekt diagnos.

En del kvinnor kan övervinna brister genom att ta vitaminer, speciellt vitamin B6 och progesteron tillskott. Om en läkare upptäcker en allvarlig progesteron brist, han eller hon kan ordinera tablettbehandling eller stolpiller främja en ändamålsenlig gulkroppen utveckling och progesteron produktionen. Med pågående behandling, kan många individer upprätthålla lämpliga hormonnivåer och njuta av frisk, normal graviditet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.