Vad är historia solskyddsmedel?

Solskyddsmedel kan ha funnits längre än de flesta av oss inser. Den första solskyddsmedel dykt upp på marknaden i slutet av 1960. Syftet var att försöka minimera effekterna av ultraviolett ljus från solen. Det var inte förrän omkring 1972, dock att märkning av solskyddsfaktor eller SPF, introducerades i USA Dessa solskyddsmedel, som förbättras och modifieras över tiden var ett sätt att blockera UV-B strålning.

Då var det inte förrän slutet av 1980 att forskare konstaterat att även om UV-B ljus initierar mest hudcancer, UV-A strålar spelar också en roll i främjandet av hudcancer. Så, i början av 1990-talet var solkrämer förbättrades innehåller ultraviolett-A blockerare via en ingrediens som heter Parsol 1789. I mitten av 1990-talet ultramicronized zink och titanoxid lades till många solskyddsmedel.

Källor varierar om vem som uppfann den första solskydd, men de flesta erkänna att Milton Blake, en South Australian kemist, experimenterade utan framgång med att skapa en solbränna kräm i början av 1930-talet. Fann emellertid grundaren av L'Oreal kosmetika företag, Eugene Schueller även en kemist, framgång där Blake inte och är ofta krediteras för att ha uppfunnit den första solskydd på 1930-talet. Andra källor namn österrikisk vetenskapsman Franz Greiter som uppfinnaren av solskyddsmedel, en produkt som heter Glacier Cream. Greiter blev inspirerad att skapa en produkt i 1946 att skydda huden mot solbränna på grund av en brännskada han fick medan bergsklättring på Piz Buin, den schweizisk-österrikiska gränsen, åtta år tidigare.

Även andra attribut uppfinningen av solskyddsmedel till Benjamin Green. På 1940-talet, Green, en Miami, Florida läkare, utarbetat en röd jellylike ämne i sitt eget kök och försökte sedan dess effektivitet på eget kala hjässa. Green var intresserad av att skydda andra världskrigets soldater stationerade i södra Stilla havet. Efter kriget fortsatte Green att experimentera med sin solskyddskräm formel tills han skapade det som senare blev känd som Coppertone SOLKRÄM 1944. Coppertone SOLKRÄM, smakrikt med jasmin, var det första konsumenten serietillverkade solskyddsmedel.

Andra viktiga datum i solskyddsprodukter historia omfattar uppfinningen av zink grädde i 1940. Under årens lopp har många solskyddsmedel varianter utvecklas: vattentät, spray-on, försvinner färgade solskyddsfaktor för barn, och dagslånga skydd. Kraven på solskyddsmedel varierar beroende på land. Normerna för USA solskyddsprodukter är slappa jämfört med dem som krävs i Australien. Solskyddsmedel i Australien måste förhindra förmåga att stå emot två timmar på ett rörligt vatten, som hindrar tvätta eller svettas bort. USA: s normer kräver effektivitet först efter 30 minuter med stående vatten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.