Vad är en inflammatorisk sjukdom?

Inflammatoriska sjukdomar drabbar miljontals människor världen över. En inflammatorisk sjukdom kan bestå av många olika typer av artrit, såsom reumatoid artrit, seninflammation eller bursit, polymyalgia rheumatica och gikt. Andra förhållanden där en inflammatorisk sjukdom inkluderar fibromyalgi, muskulös ländryggssmärta, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), psoriasis, inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och inflammatoriska sjukdomar (PID).

När ett främmande ämne upptäckts i kroppen, vita blodkroppar släpper ut kemikalier i blodet eller påverkas vävnader. Detta resulterar i ett ökat blodflöde till ett visst område, vanligen orsakar en uppvärmning känsla eller rodnad i huden och ibland svullnad. Den inflammation kan stimulera nerverna i det drabbade området av kroppen och orsaka olika smärta.

Eftersom det finns en rad inflammatoriska ämnen i ett visst område kan brosk bäras ner och en person kan erfarenhet irritation i området. Bortsett från rodnad och värmande känsla, och tillsammans med irritation, en person som har en inflammatorisk sjukdom kan uppleva ledsmärtor eller stelhet samt en förlust av funktion i leden. Andra symptom kan vara feber, aptitlöshet, trötthet och huvudvärk.

Autoimmuna sjukdomar kan orsaka inflammation i inre organ. Myokardit orsakar andfåddhet och svullnad i benen när det finns inflammation i hjärtat. Nefrit kan orsaka njursvikt eller högt blodtryck när det finns någon inflammation i njurarna. Kolit, vilket är en inflammation i tjocktarmen, kan orsaka diarré och kramper. När de små rören som ger luft till lungorna blir inflammerade kan det resultera i en astmaattack.

Pain känsliga nerver är inte närvarande i alla organ i kroppen, därför kan smärta vara ett symtom när man försöker diagnostisera en autoimmun sjukdom. För att kunna diagnostisera inflammatorisk sjukdom, kommer en läkare utföra en fysisk undersökning och gå över patientens sjukdomshistoria. Läkaren kommer att utvärdera ledvärk i såväl patienten som andra symptom. Röntgen och andra tester kan förpliktas att korrekt diagnostisera inflammatorisk sjukdom.

Behandling av någon inflammatorisk sjukdom kan variera från sjukgymnastik till läkemedel till operation. Olika mediciner kan inkludera över disk smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel eller steroider och anti-malaria läkemedel som kan beställas via recept. En persons ålder, allmänna hälsa, vilken typ av inflammatorisk sjukdom han upplever och hans sjukdomshistoria kommer att väga tungt på en läkare slutliga beslut om de behandlingsmetoder som bör användas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.