Vad är en Retrograd urografi?

En retrograd urografi är medicinskt ingrepp, där läkaren injicerar en radioaktiv färgämne in i urinledaren före röntgen patienten i ett försök att få en klarare bild av urinledaren och njurarna. Färgämnet gör det lättare för läkaren att diagnostisera eventuella avvikelser. Färgämnet Därefter beger från urinblåsan till njurarna i motsatt riktning mot det normala flödet av vätska, vilket är hur förfarandet har fått sitt namn. Eftersom tekniken bakom ultraljud och andra diagnostik förbättras, är retrograd pyelograms blir mindre vanliga.

Läkare använda en bakåtsträvande urografi att bestämma onormal blockeringar eller strömning i urinblåsan och njurarna. Hinder som njursten, tumörer och blodpropp kan alla ses med bakåtsträvande pyelograms. Det minskande njur-eller urinröret rör kan också upptäckas genom en bakåtsträvande urografi. Patienter som får detta förfarande kan uppleva smärta i sina nedre regioner, eller har problem med att urinera.

Under bakåtsträvande urografi, kommer patienten först ta bort alla kläder eller smycken som kan störa förfarandet. Vissa patienter kan ha en intravenös infart (IV) införts i deras arm eller hand för att administrera ett milt lugnande medel före undersökningen. Därefter ska patienten uppmanas att ligga med framsidan upp på röntgen bordet med sina ben i stigbygeln.

Då ett endoskop kommer att införas genom urinrörets mynning, och sedan in i urinblåsan. Endoskopet kan vara en styv eller böjlig slang som kan ha en ljus är fäst vid den för ökad synlighet. Detta kommer att följas av en kateter, genom vilken färgen kommer att injiceras. En rad röntgenstrålning kommer att fattas under tidsintervaller att spåra färgen eftersom den färdas genom urinblåsan och njurarna.

Återhämtning efter det att förfarandet beror på den allmänna hälsan hos patienten. I de flesta fall, när patienten är alert, och deras blodtryck, puls och andning är alla stabila, han eller hon kommer att släppas att gå hem, så länge det inte finns några andra medicinska frågorna. Patientens urin kommer att följas noga för tecken på blod eller oregelbunden volym under de närmaste dagarna. Det kan finnas vissa blod i urinen eller smärta medan urinera, men det behöver inte vara onormal eller innebär ett problem. Läkaren bör meddelas omedelbart om patienten får feber eller frossa, ökad smärta runt urin öppning, eller ökad svårigheter att urinera.

Med en bakåtsträvande urografi medför minimal risk. Mängden strålning i färgämnena som används under förfarandet är mycket låg, men patienter som kan vara gravid kan informeras att undvika detta förfarande. Färgämnet som används kan också orsaka allergiska reaktioner hos en liten andel av patienterna. Alla som har en allergi eller känslighet för alla typer av färgämnen, jod eller skaldjur bör vara försiktig. Patienter med graviditeter eller allergier bör diskutera dessa frågor med sin läkare innan en bakåtsträvande urografi gjort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.