Vad är en Kolesterol emboli?

En kolesterol embolism är ett medicinskt tillstånd som uppstår när en bit av kolesterol lossnar från slemhinnan i en artär och färdas genom blodomloppet, till slut hindrar blodflödet. Eftersom bit av kolesterol kan möjligen hamna var som helst i kroppen, är de symtom och komplikationer i samband med ett kolesterol emboli oerhört varierat, och tillståndet kan ibland vara svårt att diagnostisera.

Den vanligaste orsaken till en kolesterol emboli är en medicinsk åtgärd som innebär att blodkärl eller artärer, eftersom sådana förfaranden kan lossna plack av kolesterol, vilket kan skapa en situation där en bit kan bryta av. Emboli är också förenade med vissa läkemedel, och de är vanligare hos äldre, särskilt bland kaukasier. Även om det är ovanligt att en kolesterol emboli uppstå spontant kommer detta hända ibland, och det kan ibland hindra den diagnosen.

Kolesterol embolisms ofta orsaka njursvikt, så när en patient uppvisar njursvikt och han eller hon är i riskzonen för en kolesterol emboli kan läkaren överväga en emboli som en möjlig orsak. Det kan också orsaka ödem, en ansamling av vätska i armar och ben, och en mängd olika hudåkommor som visar sig i form av splotchy eller anbud hud som blodflödet till huden hindras. Kolesterol embolisms har också varit kända för att orsaka kallbrand och en rad problem med nervsystemet och organ.

Behandling för en kolesterol embolism, när en har diagnostiserats, vanligtvis inriktad på att lindra symtomen. Vid njursvikt får dialys användas för att hjälpa den felande njurarna. Medan klump av kolesterol i sig inte kan tas bort, kan resultaten av blodpropp behandlas, och den mänskliga kroppen är mycket mångsidiga, när de får en chans, i slutändan kan omdirigera sin blodtillförsel till adress blockeringen.

Människor med högt kolesterolvärde är naturligtvis en högre risk för denna sjukdom, liksom personer som genomgår vissa medicinska förfaranden. Som en allmän regel kommer en läkare att diskutera den potentiella risken för ett kolesterol emboli med patienter innan man rekommenderar ett förfarande eller medicinering som kan öka denna risk, och människor som är i riskzonen uppmuntras att övervaka deras hälsa för tidiga tecken på ett problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.