Vad är en Intraductal papillom?

intraductal papillom är en liten tumör som kan bildas i mjölkgångarna i bröstet. Detta är en helt godartad bröstsjukdom och normalt inte ökar risk för cancer. Hos en del kvinnor, flera papillom förekommer på en gång kan signalen en något ökad risk att utveckla bröstcancer, särskilt om det finns en familjehistoria av bröstcancer.

Intraductal papillom form när fibrös vävnad börjar det att växa. De förblir oftast små i storlek. En av de mest uppenbara symptomen på intraductal papillom är bröstvårtan, från en mjölk kanal. Ibland en liten knöl kan kännas under bröstvårtan, men det är inte alltid fallet, beroende på positionen i klump. Ett bröst kan förstora en aning om klump växer kraftigt, och vissa bröstsmärta kan bli kännbara.

Diagnos av en intraductal papillom ibland kräver en viss utestängande tester för att utesluta möjligheten av cancer. Dessa kan omfatta ett bröst biopsi eller en ductogram. Under biopsi är en nål sätts in i klump för att dra ut ett litet urval av vätska eller vävnad. En ductogram innebär en injektion av hög kontrast färgämne i kanalen, följt av en x-ray. Använda färgen på detta sätt gör det möjligt klump att visa upp på en röntgenbild.

Behandling för en intraductal papillom är inte alltid nödvändig. I vissa fall klump är mycket liten, och växer inte något större. Så länge det inte finns några komplikationer, kan det generella säkert sitta på plats. Om klump växer stora, blir obehagligt eller smärtsamt, eller kan störa mjölkproduktionen eller ammar, kan operation behövas för att ta bort den.

Kirurgi för att ta bort ett papillom är vanligtvis ett enkelt förfarande. Under operationen ett litet snitt görs i närheten av vårtgården, genom vilken papillom och tillhörande mjölk kanalen tas bort. Kirurgi brukar inte ge allvarliga biverkningar, men ibland sårområdet kan blöda eller blivit smittade. I de flesta fall operation inte lämnar en detekterbar ärr.

Det finns ingen förebyggande behandling för intraductal papillom. Dessutom, eftersom det finns inga kända orsaker eller riskfaktorer, är det praktiskt taget omöjligt att bedöma relativa risken för kvinnor i olika åldrar eller livsstil. En regelbunden bröst egen examen, i kombination med regelbunden mammografi tester för äldre kvinnor, är det bästa sättet att säkerställa att ett papillom eller annan typ av godartad bröstcancer standardbelopp kan diagnostiseras och behandlas snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.