Vad är compartmentsyndrom?

Compartment syndrom är en sjukdom som orsakas av en uppbyggnad av tryck i ben, armar, händer, fötter eller skinkan. Dessa kraftigt musklat områden är omgivna av fascia, en stödjande vävnad som inte är mycket flexibel. Om trycket byggs upp i dessa avdelningar i muskel-och fascia, kan man skära av nerver och underliggande muskelceller, vilket leder till utbredd vävnadsdöd och andra problem. Compartmentsyndrom kräver medicinsk behandling, utan behandling kan patienten förlora en lem eller erfarenhet permanenta skador.

När det gäller akut compartmentsyndrom, har trycket byggts till farligt låga nivåer, och det måste befrias omedelbart. Akut compartmentsyndrom oftast behandlas med kirurgiska metoder, en kirurg kommer helt enkelt skär upp den fascia och muskler så att trycket att fly, och sedan reparera anläggningen en gång den underliggande orsaken till det tryck som byggs upp har tagits upp. Kroniskt compartmentsyndrom är en mer mild form vanligare hos idrottare, som kan behandlas med kost, vila, medicinering och variationer i en övning schema.

Blödning i muskeln, svåra skador, skador krossa, hög kompression, brännskador och överdriven träning kan alla leda till compartmentsyndrom. Symtomen är vanligen en mycket hög nivå av smärta tillsammans med en brännande eller stickande känsla, tillsammans med förlust av känslighet och rörlighet. Någon med compartmentsyndrom kan uppleva plågsamma smärtor i muskler som verkar helt ur proportion till de aktuella skadan.

Ju längre blodtillförseln till nerver och muskelvävnad avbryts, farligare på lång sikt av compartmentsyndrom kan vara. I ett fall där akuta compartmentsyndrom misstänks, bör patienten rusade till närmaste sjukhus, och kläder och andra sammandragningar runt sajten bör tas bort. Om en patient bär en gjuten eller stag, medicinsk personal kommer att behöva ta bort den för att behandla problemet.

Hos patienter med kronisk compartmentsyndrom, bör man se till att villkoret inte förvärras. Det är en bra idé att hålla ett vakande öga på den del som är benägen att smärta, domningar och stickningar, och att rådfråga läkare om problemet verkar bli värre. Kroniskt compartmentsyndrom vanligtvis behandlas med antiinflammatoriska läkemedel och regelbunden vila så att det inte är tillåtet att utvecklas till fullskalig akut compartmentsyndrom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.