Vad är cerebrovaskulär sjukdom?

cerebrovaskulär sjukdom (CVD) är en familj av medicinska tillstånd som avser leverans av blod till hjärnan. Närvaron av en oavbruten blodtillförsel är avgörande för hjärnans funktion, så cerebrovaskulär sjukdom är en anledning till stor oro när det manifest. Villkor som påverkar blodtillförseln till hjärnan kan identifieras och behandlas i ett antal olika sätt. Äldre, rökare, diabetiker och personer med högt blodtryck är alla på ökad risk för cerebrovaskulär sjukdom.

För folk som känner sina latinska rötter, kan detta medicinska termen skall erkännas av dess delar: "cerebro" hänför sig till hjärnan, medan "vaskulära" avser vener och blodkärl. CVD omfattar villkor som effekt leverans av blod till hjärnan, och blodtillförseln i hjärnan. Vänster obehandlade, en cerebrovaskulär villkor kan leda till en stroke eller aneurysm, som kan orsaka hjärnskador eller dödsfall, beroende på läge och graden av händelsen.

En lång rad saker som kan störa hjärnans blodförsörjning, även venösa missbildningar, härdning eller förträngning i vener och artärer som levererar blod till hjärnan, blodpropp, och obstruktion av venerna. Medicinsk avbildning undersökningar kan användas för att titta på blodförsörjning i hjärnan, ofta med hjälp av spårämnen som lyser upp vener och artärer för att göra dem lättare att se. Till personer som löper större risk för cerebrovaskulär sjukdom, kan en läkare rekommendera en återkommande screening, särskilt om neurologiska symtom uppkommer.

Förutom att vara knutna till villkor som diabetes och högt blodtryck, cerebrovaskulär sjukdom kan också orsakas av vissa läkemedel, näringsbrist, utveckling av tumörer eller trauma till hjärnan. Läkare som arbetar med patienter som är predisponerade för att utveckla cerebrovaskulära problem kan föreslå ett antal metoder för att minska risken. Hantera tillstånd som högt blodtryck och diabetes är viktig, liksom att vara medveten om riskerna med att ta vissa mediciner.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på ett neurologiskt problem. Sluddrigt tal, yrsel, förvirring, gångsvårigheter, yrsel, syn problemen, och minnesförlust är alla tecken på att det är något fel med hjärnan, och de är skäl för ett omedelbart besöka läkare. Cerebrovaskulär sjukdom kan uppstå hos människor som är fullt frisk, så en historia av generellt god hälsa och inga kända sjukdomar är inte en ursäkt för att fördröja medicinsk utvärdering av neurologiska symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.