Vad är böjd tunnel syndrom?

flesta människor är bekanta med sjukdomen karpaltunnelsyndrom, som orsakas av kompression av en nerv i handleden. Detta kan påverka funktionen i handen avsevärt. En liknande förutsättning är böjd tunnel syndrom. Liksom karpaltunnelsyndrom innebär böjd tunnel syndrom kompression av nerver som påverkar kroppens funktioner, men den här gången nerv innervates eller leveranser känsla att foten och går genom böjd tunnel, vilket ligger nära fotleder.

Det finns många saker i böjd tunnel, men strukturen påverkas i syndromet är den bakre tibial nerven. Under en rad olika omständigheter i tunneln kan smala och detta kan leda till ganska framträdande symtom. Dessa inkluderar domningar i foten och smärta som strålar ner foten.

Andra människor rapport brännande känsla i en fot eller en not en konstant stickningar sensation. Områden där dessa symptom uppträder ofta på insidan av foten och fotleden och foten enda. Ibland symtom sprids över vristen eller tidigare det enda, eller de kan bara förekomma på en del av foten. I de flesta fall där ovanliga eller smärtsamma känslor är närvarande, att vara på fötter för lång tid förvärrar dem. Ansträngande motion kan orsaka mycket framstående förekomsten av symptom.

Komprimering resulterar i böjd tunnel syndromet är inte alltid orsakas av samma faktorer. I vissa fall överutvecklade vadmusklerna skapa komprimering av den bakre tibial nerv, eller alternativt är mycket övervikt kan leda till denna fråga. Skador på fotleden som en fraktur eller vrickning som skapar inflammation är ett annat sätt att utveckla detta tillstånd. Människor kan vara mer benägna att böjd tunnel syndrom om de har plattare fötter, och en potentiell orsak är ett stort åderbråck i eller nära böjd tunnel. Utväxter i tunneln, som orsakas av cystor, kan utlösa dessa symtom också.

behandling av denna sjukdom beror på orsaken. Ibland tillståndet är tillfälligt, t. ex. om skador på fotleden uppstår. I dessa fall is och vila kan vara tillräcklig för att minska inflammation och slutligen att symptomen försvinner. Läkare kan ordinera icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) att hjälpa till med obehag och minska svullnad.

Läkare kan också föreslå ortoser för skor eller specialutformat skor att flytta foten och skapar mindre tryck på nerven. Vissa föredrar mer högröstade åtgärder och kanske vill en person att bära ett stag eller annan enhet för att hålla foten i en situation som bidrar till att minimera minskning av böjd tunnel. Om dessa åtgärder misslyckas eller om en massa som en cysta är närvarande, kan operation vara det bästa alternativet för behandling, och det finns olika typer av operationer beroende på den bakomliggande orsaken.

I slutändan böjd tunnel syndrom är framgångsrikt behandlats i många fall. Vissa människor kommer att kunna ta itu med det villkor med mycket lite stöd, och andra kanske behöver mer medicinsk hjälp. I många fall behöver använda större åtgärder för att behandla beror på skälet att villkoret är närvarande och hur starkt livskvaliteten är eller kommer att påverkas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.