Vad är Single Payer Healthcare?

Single betalaren vård är en form av vård där alla återbetalningar för behandling kommer från en central fond. Denna fond är ofta administreras av en regering, även om det teoretiskt sett skulle kunna hanteras av ett försäkringsbolag också. Många nationer har någon form av enstaka betalare sjukvård, från system som det brittiska National Health Service till amerikanska Medicare. Förespråkar detta system hävdar att den är effektiv och mycket kostnadseffektivt.

Vissa människor blir förvirrade om skillnaden mellan enskilda betalare hälso-och hälsovård, särskilt eftersom dessa begrepp ibland används omväxlande eller i andra förvirrande sätt. Allmän sjukvård skapar täckning för alla de människor i ett område, vare sig det är ett län, provins, stat, eller till och med ett helt land. Det är dock allmän sjukvård inte nödvändigtvis köras som en enda betalare-system, som kan innefatta flera finansieringskällor.

En av de stora fördelarna med enstaka betalare vård är att den gemensamma betalaren ibland kan förhandla om bättre priser för receptbelagda läkemedel och medicinsk behandling. Enda betalare system kan också vara extremt strömlinjeformad, främja saker som förebyggande vård och standardisera sina system för att säkerställa att människor får jämförbar vård oavsett var de är, så länge de omfattas av den gemensamma betalaren systemet.

Singel betalaren system som Medicare täcker en mycket specifik grupp människor, i fråga om Medicare, är att grupp amerikanska seniorer som passar en rad kriterier. Människor utanför systemet inte omfattas naturligtvis även om de kan försöka att få täckning genom olika försäkringsbolag och andra medel. I vissa regioner har länderna inrättat allmänna enda betalare system där alla medborgare omfattas av en regering som administreras hälsa fond. Dessa system kallas ibland "socialiserade medicin" i en hänvisning till det faktum att de är kontrollerade av regeringen.

I vissa regioner har pilot enda betalare vård program upprättats med hopp om att så småningom utvidga dem. Till exempel har många delar av USA har behandlingsprogram för låga inkomster AIDS-patienter som ger rutinkontroller och sjukvård med hjälp av en central fond som kan fastställas av den regionala regeringen eller en privat organisation.

Det kan vara svårt att fastställa ett enda plan betalare vård först, särskilt i regioner där man är van vid en blandning av försäkringsbolag och statligt finansierade program hälsa. Många försäkringsbolag är också resistenta mot tanken med en enda betalare sjukvård administreras av en regering, eftersom det avsevärt skulle dra ner på sina vinster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.