Vad är Scheuermann’s Disease?

Scheuermann sjukdom är en sjukdom i ryggraden som orsakar övre ryggraden att bli avrundade med tiden. Detta leder till postural fel som kan åtgärdas genom att försöka räta upp, eftersom patientens ryggrad är faktiskt böjd. Villkoret för att ha en böjd ryggrad kallas kyfos, varför Scheuermann's disease ibland kallas Scheuermann's kyfos. Kyfos kan orsakas av ett antal andra faktorer inklusive andra degenerativa ryggraden sjukdomar samt trauma mot ryggraden. Scheuermann sjukdom kallas också kalva sjukdom eller Juvenile Osteochondrosis i ryggraden.

Orsakerna till Scheuermann's disease är inte helt klarlagda. Forskning tyder på att det kan finnas en genetisk komponent, även om flera misstänkta gener identifierades ursprungligen som potentiella gärningsmän har sedan dess genomgått något fel. Villkoret kan också ha samband med trauma och mekaniska problem, som kronisk dålig hållning som deformeras form av ryggraden. Detta villkor förekommer främst bland unga pojkar, som ger stödjande belägg för teorier att det finns en stark genetisk komponent, även om sjukdomen är inte helt genetiska.

Hos patienter med Scheuermann's sjukdom, benen i den övre ryggraden växer långsammare framför än vad de gör i ryggen, skapar en wedgelike form. Med tiden, den serie av kilar orsaka en särskiljande krök ska visas i ryggraden. Vissa patienter upplever smärta, särskilt på böjens topp, medan andra är relativt smärtfri. Kurvan krafter en förändring i hållning som kan göra en patient obekväm förutom att inskränka den fria rörligheten och potentiellt orsaka sociala problem.

Om Scheuermann sjukdom är upptäcks tidigt, kan patienten få friska och sjukgymnastik. Ibland är detta tillräckligt för att gradvis räta ut ryggraden ut och låt det utvecklas normalt, så att patienten kan njuta av en rak ryggrad. Detta görs under överinseende av en läkare för att undvika att stress och påfrestningar som kan tillfalla ryggraden. I andra fall kan kyfos få framsteg för långt för dessa åtgärder ska fungera. I dessa fall kommer ryggradskirurgi krävas för att korrigera kyfos. Kirurgi rekommenderas som en sista utväg på grund av risken för ryggkirurgi.

Ett annat villkor, ung skiva oordning eller lumbala Scheuermann's, ibland förväxlas med den ursprungliga Scheuermann's disease. I detta tillstånd, människor upplever en ung insättande ryggsmärtor i nedre eller virke ryggraden. Detta villkor är mycket olika, och behandlingsformer är olika också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.