Vad är Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen är en sjukdom som gör att blodkärlen i fingrar och tår för att tygla, vilket leder till missfärgning, domningar och /eller dunkande eller stickningar. Attackerna utlöses av exponering för låga temperaturer eller, ibland, emotionell stress.

När någon med Raynauds fenomen utsätts för kyla eller upplevelser en stressande situation, blodflödet till extremiteterna minskas. De små blodkärl som förser blod till fingrar, tår och ibland näsa, läppar eller örsnibbar, kontrakt. Eftersom dessa artärer tygla, eller rentav en kollaps, det drabbade området förändringar i färg och känsla. Under en attack, skulle siffrorna vända vit, blå eller röd, och kan också känna kyla eller domningar. När attacken går ut kan återlämnande av blodflödet orsaka bultande, stickningar eller svullnad.

I 1862, en fransk läkare, Maurice Raynaud publicerade den första rapporten av kravet senare heter Raynauds fenomen. I sin rapport, beskrev han en ung kvinna vars fingertoppar bytt färger när hon utsätts för kyla eller upplevt känslomässig stress. Mellan 5-10% av den amerikanska befolkningen beräknas ha Raynauds fenomen. Andra namn för Raynauds fenomen inkluderar Raynauds syndrom och Raynauds sjukdom.

För att förhindra attacker, kan de som lider av Raynauds fenomen vidta förebyggande åtgärder inklusive dressing varmt, minska stress, utövar regelbundet och inte röka. Andra användbara beteenden inkluderar användning av isolerade glas att dricka ur, handskar vid hantering av frysta eller kylda livsmedel, och med hjälp av hand och fot varmare enheter, t. ex. de som säljs i sportartiklar butiker. För även luftkonditionering kan utlösa en attack, klä sig i lager är en fördel.

När en attack inträffar, flytta inomhus och med varmt vatten för att värma extremiteterna kan förkorta en episod. Att lära sig att koppla av är också gynnsam för vissa patienter med Raynauds fenomen. Biofeedback teknik, där den sjuke lär sig att öka blodtillförseln till hans eller hennes armar och ben, är användbara i vissa fall.

Det finns två former av Raynauds fenomen. Den primära formen, som är den mildare form, uppträder hos personer utan bakomliggande medicinsk sjukdom eller problem. Den troligaste patienten är en kvinna i åldern 15 och 40. De sekundära, och allvarligare, formen av Raynauds fenomen förekommer hos personer som har bindväv sjukdomar som lupus, sklerodermi, Sj?? Gren syndrom, dermatomyosit, polymyosit eller reumatoid artrit.

Andra möjliga orsaker till sekundär Raynauds fenomen omfattar karpaltunnelsyndrom, obstruktiv kärlsjukdom och vissa mediciner. Vissa yrken som innebär exponering för vissa kemikalier eller giftiga ämnen, eller de som innebär användning av vibrerande verktyg, som en Jackhammer, kan också leda till sekundära formen av sjukdomen.

Även om det inte finns någon bot för Raynauds fenomen, är läkemedelsbehandling framgångsrik i vissa fall. Tablettbehandling omfatta kalciumantagonister och alfablockerare. Kalciumantagonister, som vidgar blodkärlen och främjar rörlighet, arbete för många patienter. Vissa patienter som har utvecklat hudsår tillämpa en nitroglycerin pasta till berörda fingrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.