Vad är Molybden brist?

Molybden brist är mycket sällsynt, och inträffar när kroppen saknar eller inte kan bryta ner mineralet molybden. Detta är ett mineral som medhjälpare i avgiftning av levern. Det fungerar även som kofaktor i många enzymer viktigt för den mänskliga kroppens funktioner. Kroppens molybden krav är förhållandevis låga jämfört med andra mineraler den behöver, och molybden brist normalt inte förekommer i naturen.

De flesta fall av molybden brist förekommer hos dem som är födda utan det enzym som krävs för att bryta ner mineral, vilket resulterar i mycket sällsynta recessivt ämnesomsättning störningar. Det har bara gått en väldokumenterad fall av förvärvad molybden brist. Patienten utvecklade snabbt hjärta och andningsorgan priser, nattblindhet och blev så småningom koma.

Molybden krav är relativt låg hos människa. Dessutom kan molybden lätt erhållas genom en diet av bönor, mörkgröna bladgrönsaker och vissa korn. Faktum är att brist på molybden aldrig observerats i en helt frisk patient. De med störst risk för att utveckla den är patienter som matas intravenöst. För dem som lider av molybden-brist, förändringar i kost eller med molybden tillskott kan vända tillståndet.

Även om de två är anslutna bör molybden brist inte förväxlas med molybden kofaktor brist. Molybden kofaktor brist är en sällsynt ämnesomsättningssjukdom som innebär att kroppen saknar xantin dehydrogenas enzym, den aldehydoxidas enzym, och sulfit oxidas enzym. Dessa enzymer är allt som behövs för att metabolisera xantin, en bas som ändras i urinsyra som behövs för friska hjärnan. Molybden kofaktor brist kan leda till allvarliga neurologiska symtom inklusive krampanfall och koma.

Molybden som ett mineral har flera fördelar för den mänskliga kroppen. Det är nödvändigt att leverfunktionen, vilket hjälper levern filtret kroppens blod. Molybden reglerar kalcium, magnesium och koppar metabolism. Det underlättar också kroppens användning av järn, vilket är nödvändigt för normal tillväxt och utveckling. Molybden har associerats med bentillväxt och lägre risk för karies. Vissa studier länk till detta mineral med låg risk för mag-och matstrupscancer.

För mycket molybden kan vara dåligt för kroppen också. Stora mängder av molybden kan ge upphov till att använda koppar eller ändra verksamhet av alkalisk fosfatas. Vissa biverkningar av för mycket molybden är diarré, anemi och svullna leder. Även om du får för mycket molybden är inte bra för kroppen, är det lika sällsynt som molybden brist, eftersom kroppen snabbt utsöndrar mineral om den konsumeras i stora mängder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.