Vad är Molluscum Contagiosum?

Molluscum contagiosum är ett virus i poxvirus familjen som medför små noduler visas på huden. Viruset infekterar endast huden, och det oftast löser på egen hand inom ett år eller två. Människor kan söka behandling för kosmetiska skäl att minska risken för spridning av viruset till andra människor, men de väljer ofta att låta infektionen till ha sin gång utan inblandning. Som namnet antyder är Molluscum contagiosum smittsam och kan spridas till personer som delar ett hushåll, eller genom en skola med yngre barn.

Viruset kan spridas genom hudkontakt, eller genom att hantera saker som har hanterats av någon som har viruset, till exempel handdukar. Molluscum contagiosum börjar som en enda pärla-liknande liten knöl på huden. Människor kan själv ympa sig, vilket gör att viruset att sprida sig som en följd av en liten knöl gnugga mot andra delar av huden, vilket leder till mer noduler ska visas. När viruset i en enda liten knöl dör kommer noduli tömma och lösa själv.

Det utmärkande knölar i huden orsakas av denna sjukdom kan misstas för vårtor eller taggar hud, men när de börjar att sprida sig, en läkare kan snabbt diagnostisera Molluscum contagiosum . I de flesta fall är patienten helt enkelt rådas att vänta viruset ut och vara försiktig med att hud mot hud kontakt med andra människor tills noduli lösa. Kan dock noduli tas bort med en laser, skalpell, eller en anordning som låser huden, och vissa människor anser att användning Blodstillande eller kvävande av noduli med tejp kommer att få dem att försvinna.

Hos de flesta är Molluscum contagiosum infektion inte ett hot, även om det kan känna sig obekväma eller dra uppmärksamhet från folk som märker knölar. Hos personer med nedsatt immunförsvar kan infektionen bli mer komplicerad, och noduli är mycket sannolikt kommer att spridas. I dessa fall söker medicinsk rådgivning rekommenderas starkt, och läkaren får avgöra om den noduli bör tas bort eller behandlas med läkemedel salvor.

En hudläkare är den bästa personen för att se om en misstänkt Molluscum contagiosum infektion, eftersom viruset infekterar huden och dermatologer har erfarenhet av att hantera hudåkommor. En del allmänläkare kan också erbjuda behandling till en patient smittats med detta virus, i synnerhet om infektionen är mild och patienten är relativt frisk i övrigt. Till skillnad från sina mer kända släkting, smittkoppor, Molluscum contagiosum är inte dödligt, och en infektion bör inte vara en anledning till stor oro.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.