Vad är Lumbar Spinal Stenos?

Lumbar spinal stenos är ett tillstånd som påverkar ländryggen i ryggraden. Fem kotor utgör denna del av ryggen, och nerverna från ryggmärgskanalen passerar genom foramen, som är små öppningar. Ryggradskanalen eller foramen kan bli mindre eftersom en person åldrar, vilket leder länd-nerver att få "klämma".

medelålders vuxna löper störst risk att utveckla detta tillstånd. Symptomen på ländryggen spinal stenos kan utvecklas med tiden. Patienter kan uppleva smärta i ländryggen, tillsammans med smärta eller stickningar i benen. Walking kan vara smärtsamt för dem. Personen kan uppleva att om de sitter ner eller lutar sig framåt att de får lite befrielse från sina symptom. Med hjälp av en käpp eller en rullator kan också hjälpa dem att bli mer bekväma, eftersom de skulle behöva luta något för att använda dessa anordningar.

När en patient går att se hans eller hennes läkare som klagar på smärta i ländryggen, läkaren kommer att ta en anamnes först. Han eller hon kommer att vilja veta när smärtan började, hur det känns, och vilka åtgärder patienten har tagit för att försöka lösa det. Lumbal spinal stenos kan inte upptäcks vid en fysisk undersökning, och läkaren kan besluta röntgenbilder i nedre ryggen, ben och höfter att utesluta andra orsaker till smärtan först.

För att diagnostisera lumbal spinal stenos korrekt kommer patienten genomgå antingen en CT (datortomografi) scan eller en MRI (Magnetic Resonance Imaging). CT är en typ av x-ray som tillåter läkare att se ben och inre organ i tvärsnitt, som ger dem mer information än den vanliga typen av undersökning gör. En MRI använder magneter och radiovågor för att ge detaljerad information om blod och vävnader i kroppen.

När lumbal spinal stenos har diagnostiserats finns det ett antal behandlingsalternativ tillgängliga. Läkaren kan börja med medicinering för att behandla smärta och inflammation detta villkor orsaker. Acetylsalicylsyra eller ibuprofen kan användas för detta ändamål. I vissa fall kan kortison ges oralt för en kort tid.

Träning kan vara till hjälp vid behandling av lumbal spinal stenos, eller en kurs i sjukgymnastik kan beställas. Om symtomen inte förbättras med hjälp av dessa åtgärder, läkemedel avsedda för behandling av nervsmärta eller steroid injektioner gjorts till nedre delen av ryggen kan beställas. Läkare kan också föreslå kirurgi i svårare fall att ta bort den del av kotan eller foramen som att trycka på nerverna och orsakar smärta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.