Vad är Läkare utan gränser?

Läkare utan gränser, eller Läkare utan gränser (MSF), eftersom det är mer officiellt känd över hela världen, är en ideell organisation som skickar läkare till fattiga länder, till krigsdrabbade regioner och områden katastrof ge medicinsk hjälp till dem som lider . Läkare Utan Gränser startade 1971 med en grupp franska läkare som kände stort behov av mer medicinsk expertis i länder med lite pengar eller erfarenhet för att tillhandahålla sådana.

Sedan 1971 medlemmar av Läkare utan gränser har hjälpt människor i många välgörande sätt. Dess första uppgift var att ge humanitärt och medicinskt bistånd till offren för jordbävningen 1972 i Managua, Nicaragua. Läkare Utan Gränser har också fått erkännande för sina extraordinära insatser genom att vinna Nobels fredspris 1999.

Förutom att ge akut medicinsk vård efter naturkatastrofer, har Läkare utan gränser ofta ingripit för att hjälpa offer i områden där krig eller folkmord existerar. Läkare Utan Gränser organiserade flyktingläger medicinska centra för kambodjaner flydde till Thailand 1975. Läkare utan gränser också medverkat i Libanon under det libanesiska inbördeskriget. Under 1990-talet, förutom att ge medicinsk hjälp, började Läkare Utan Gränser att aktivt verka för att få leveranser av medicinering, vaccinationer och grundläggande medicinsk utrustning till länder där lilla medicinsk hjälp för de flesta av befolkningen. De har också utbilda lokal sjukvårdspersonal och hjälpa erbjuda utbildning för att ge bättre sanitet på sjukhus i många länder.

Läkare utan gränser är icke-sekteristisk, och därför inte ta ställning i behandling av patienter. Kliniker kommer att behandla alla personer i trängande behov av sjukvård. Men trots sina ansträngningar, många går fortfarande utan sjukvård, särskilt för sällsynta sjukdomar.

I vissa fall Läkare Utan Gränser kommer att inrätta speciella medicinska uppdrag, med specialiserade läkare att behandla medfödda sjukdomar som hjärtfel . Ofta dock det humanitära stöd som erbjuds av Läkare Utan Gränser måste begränsas till finansiering och ett begränsat utbud av läkare för att behandla ett nästan obegränsat utbud av personer med sjukdom eller skada.

Läkare utan gränser har nitton länder som deltar. Bland dem, bara de kapitel i Belgien, Frankrike, Holland, Spanien och Schweiz har befogenhet att besluta var medicinska uppdrag kommer att äga rum. Vidare, de som volontär i MSF är inte länderna själva, men de enskilda medborgarna. Vad bra, är 80% av donationer till Läkare utan gränser som individer, vilket möjliggör för organisationen att bor gratis i särintressen.

Läkare utan gränser anses också vara ett mycket effektivt välgörenhet eftersom nästan 86% av deras donationer till välgörande ändamål används för programtjänster. Ungefär 13% av deras pengar går till insamlingar. Ungefär 1% betalar för förvaltning och allmänna tjänster. Så när en donerar till Läkare utan gränser kan man vara säker på en donation kommer att användas med stor försiktighet. Läkare Utan Gränser gör också sin finansiella information ganska allmänheten, det är ännu tillgänglig på Internet.

En mängd personer kan arbeta i ett Läkare Utan Gränsers klinik eller gå på en organisations delegation. Läkare Utan Gränser försöker aktivt läkare, sjuksköterskor, läkare sjuksköterska, psykiatriker och andra psykiska specialister hälsa, forskare labb och tekniker, narkosläkare, och epidemiologer. Många läkare rapport stor tillfredsställelse i som tjänstgör på ett lag, men ytterligare också rapportera att fler behov föreligger än vad som kan fyllas av Läkare utan gränser. Därför många som frivilligt sin tid för uppdrag ägnar också sin tid i förankring ytterligare stöd för denna utomordentligt viktiga och livräddande arbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.