Vad är Granulomatösa Mastit?

Granulomatösa mastit är ett sällsynt tillstånd där bröst blir infekterad och inflammerad, utveckla en massa vävnad som ibland misstas för en cancersvulst. Diagnos av granulomatös mastit kompliceras av det faktum att villkoret härmar bröstcancer, vilket innebär att en läkare kan kräva flera olika tester för att bekräfta en diagnos och besluta om den bästa behandlingsplan. Detta villkor oftast visas i kölvattnet av en graviditet uppstår så mycket som ett och ett halvt år efter graviditeten.

I granulomatös mastit, kvinnor upplever galaktorré, där mjölken flödar fritt från bröstet, tillsammans med ömhet i brösten och inflammation som kan orsaka bröstet att känna varm vid beröring. Om granulomatös mastit tillåts framsteg kan brösten bli skrynkliga och kämpar som smittan fortsätter att växa inuti.

Under ett bröst, kommer en läkare brukar kunna känna en massa inne i bröstet. Denna massa är faktiskt ett granulom, en spontan samling av immunceller, inte en tumör, men det kan kännas ganska lik en tumör. Kvinnor kan också hitta en massa på ett bröst egen examen. Läkaren kan rekommendera tester såsom en avbildning studie att titta in i bröstet och en biopsi för att undersöka celler som tas från massan av vävnad. De biopsi Resultatet kommer att visa att massan är granulomatös karaktär.

Behandling för granulomatös mastit kan omfatta kirurgi för att avlägsna granulom och dränera såret. Patienten ges också steroider för att bekämpa inflammationen. Om granulomatös mastit löser framgångsrikt efter behandlingen, finns det en 50% chans att det kommer att återkomma. Ett av de största problemen med behandlingen av detta tillstånd är att långsiktigt steroider användning kan ge allvarliga biverkningar, men det enda sättet att framgångsrikt bli av granulomatös mastit är att sätta en patient på en lång grov av steroider. Behandlingen måste balansera behovet av att lösa den inflammation med en önskan att undvika att komplikationer för patienten.

Orsaken granulomatös mastit är inte känd. Vissa forskare har föreslagit att det kan kopplas till amning och att det är helt enkelt en mer extrem form av mastit eller inflammation i bröstet som vissa ammande kvinnor upplevelse. Andra menar att det kan vara i samband med användningen av hormonella preventivmedel, eftersom den ofta visas efter amning avslutad och en kvinna har börjat ta hormoner för att förhindra en ytterligare graviditet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.