Vad är Dupuytren är kontrakturer?

Även känd som palmar fibromatosis är Dupuytren s kontrakturer ett tillstånd som påverkar funktionen i händerna. Människor som lider med denna hälsofråga förlora lite rörlighet i fingrarna, eftersom ring och lillfinger på den drabbade sidan börjar kurvan mot handflatan, och kan inte rätas. Med tiden kan långfingret börjar också kurvan. Endast i extremt sällsynta situationer tummen och pekfingret som drabbats av denna sjukdom.

Den bakomliggande orsaken till Dupuytren s kontrakturer har att göra med en förtjockning av bindväven i handen. När vävnaden tjocknar, är att fingrarna dras mot handflatan. I de flesta fall finns det ingen smärta i ett tidigt skede av villkoret, och inte en hel del obehag även i avancerade fall. I själva verket är utvecklingen av Dupuytren s kontrakturer så gradvis att många människor lever med sjukdomen under en viss tid innan märke de har förlorat en del av de normala rörligheten för ett eller flera fingrar.

Det finns ett antal riskfaktorer i samband med Dupuytren s kontrakturer. Människor i norra Europa och Skandinavien härkomst är mer benägna att utveckla detta villkor än andra. Män är betydligt mer benägna att lida med detta villkor än kvinnor. Personer över 40 år löper en högre risk, liksom människor som har en historia av palmar fibromatosis i familjen. Det finns vissa belägg för att skrumplever kan utlösa tillståndet.

Andra möjliga orsaker till Dupuytren's kontraktur är ibland presenteras, men inte allmänt accepterat i hela det medicinska samfundet. Försök att koppla sjukdomen till överdriven användning av alkohol, diabetes och någon typ av svåra trauman har visat sig vara misslyckat hittills. Men pågående forskning om dessa och andra möjliga källor av tillståndet pågår.

När det kommer till Dupuytren's kontraktur behandling, utvärdera hur allvarligt tillståndet är mycket viktigt. I situationer där krökningen är minimal och inte hindra denne från att använda hans eller hennes hand fritt, det finns en god chans att ingen behandling kommer att ske. Men om graden av kurvan är mer påtaglig och är en källa till lidande för patienten, kirurgiskt avlägsna vissa av de fibrös vävnad kan förenkla kurvan. Med postoperativ behandling kan patienten återfå ofta åtminstone en del av det förlorade rörelseomfång.

Andra behandlingsmetoder övervägs för närvarande. Det finns vissa belägg för att användningen av strålbehandling kan vara bra med tiden. Injektion av flera läkemedel som kan bidra till att försvaga grov vävnad och låta handen för att koppla av är också under behandling i USA och flera andra länder. Men för närvarande är kirurgi fortfarande vara den mest sannolika alternativet i mer avancerade fall av Dupuytren s kontrakturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.