Vad är Charcoal kosttillskott?

När de flesta hör ordet "kol", de förmodligen tänker på sommaren grillar och biffar fräsande på grillen. Men i hälsa världen, serverar träkol ett helt annat syfte. Ämnet kallas aktiverat kol brukar finnas i ett flytande eller pulverform, och det säljs över disk som ett botemedel för olika sjukdomar. Det vanligaste användningsområdet för kolbaserad ämne är för absorption av toxiner i kroppen, främst i mag-tarmkanalen. I fall av oavsiktlig förgiftning är aktivt kol ges till en patient att absorbera och stoppa skadliga ämnen från att bearbetas av kroppen. Då toxin kan passera ofarligt från systemet.

Förutom den akuta medicinska området, är träkol kompletterar ofta som föreskrivs av alternativa och holistisk vårdgivare som en matsmältningen. Man tror, även om inte ännu slutgiltigt bevisat att aktivt kol hjälper till att hålla diarré i schack. Träkol kompletterar också tros eliminera obehagliga, smärtsamma och pinsamt gas och gasbildning, och för att lugna matsmältningsbesvär. Även träkol för djur har funnits lovprisade i det förflutna som ett folk rätta, få belägg för sina faktiska förmåner hade dokumenterats.

I en studie från 2002 visade nya rön om kol kompletterar "effektivitet med avseende på patienter som har colon irritabile. Mer än 60 procent av patienterna som hade givits tillägget visade förbättring i sina symtom. Omkring 22 procent upplevde milda biverkningar.

Senare visade träkol kompletterar också lovande resultat för cancerpatienter som givits läkemedlet irinotekan. De som hade tagit kemoterapi drog utvecklas ofta svåra fall av diarré. Sådana händelser kan vara dödligt för dem som annars inte kan hålla nere vätskor, vilket är fallet med några kemoterapi patienter. Ofta är behandlingen för denna magbesvär en tung dos av anti-diarré mediciner, som kommer med sin egen biverkningar och lämnar många tveksamma till att använda dem flera gånger. Aktivt kol kringgår denna situation och används mer och mer vanligt.

Patienter som är intresserade av att ta kol kosttillskott bör tala med sina läkare om huruvida tillskott är lämpliga för dem. Dosering varierar kraftigt från person till person. De som är intresserade av att kol tillskott bör tala om för sin läkare om de tar något läkemedel, antingen som föreskrivs, eller över disk. På grund av den högabsorberande karaktär av träkol, kan den orsaka vissa mediciner för att inte komma in i blodomloppet som de ska.

träkol också rekommenderas inte till personer som ammar eller är gravida, eftersom tillägget kan ha negativa effekter på barn och foster. Kända biverkningar av träkol tillägg inkluderar, men är inte begränsade till, kräkningar, mörk avföring och orolig mage. Indikationer på en allergisk reaktion inkluderar andningssvårigheter, bröstsmärtor och hudirritation. De upplever biverkningar bör ringa eller tala med en läkare så fort som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.