Hur vet jag om en Cut är smittad?

Flera ledtrådar kan indikera att en sänkning är smittat eller en ökad risk för infektion. Även om det är möjligt att behandla en mindre infekterade klippa på hemmaplan, bör personer söker definitivt söka läkare vid ovanligt djup eller smärtsamma nedskärningar, eller om infektionen inte försvinner inom några dagar. Långvarig brist på behandling kan ge upphov septikemi, en mycket oönskad komplikation av infektion som potentiellt kan döda.

En av de mest uppenbara tecknen på att en nedskärning är infekterad är inflammation, som kännetecknas av svullnad och värme runt snittet. Inflammationen kan också orsaka vävnaden runt snittet för att ändra färg: den kan visas röda eller blanched. Om huden blir grönaktig, svartaktiga eller blå, är det ett tecken på en mycket allvarlig infektion åtföljas av vävnadsdöd, och det måste genast läkare.

Infekterat nedskärningar är ofta smärtsamma och öm vid beröring . Omgivningen kan också känna smärta eller hård. Medan vissa utsläpp från en klippa är normal, tjock, illaluktande, eller märkligt färgade utsläpp indikerar att en infektion kan vara aktiva i såret. Likaså om en nedskärning håller bryta öppen och blödningar kan detta tyda på att kroppens normala läkningsprocessen har avbrutits genom smitta.

Hem behandling av en infekterad skära innefattar varsam tvätt med antibakteriell tvål och varmt vatten flera gånger en dag, och användningen av antibiotika krämer och salvor. En del tycker också att det bidrar till att tillämpa heta kataplasmer som en disktrasa doppad i mycket hett vatten och sedan vred ut på såret. Att tillåta massor av luft att cirkulera över skära kan också vara till nytta, även om stora och djupa nedskärningar bör bandage.

Om röda ränder börjar stråla ut från en smittad bitar, bör patienten söka läkarhjälp omedelbart. Om infektionen inte försvinner inom några dagar, eller förvärras, bör läkare kontaktas, eftersom han eller hon kan ge starkare mediciner och mer djupgående behandlingar och debridering av nedskärningen att ta bort skräp som kan fastna inuti. En förändrad medvetandegrad, feber eller huvudvärk kan vara ett tecken på att infektionen sprider sig och att det kan ha nått en farlig stat.

Även ett mindre slitage kan bli allvarligt smittade om det inte är ordentligt rengjorda och vårdas vid tidpunkten för sänkningen inträffade. Vård av nedskärningar på rätt sätt när de inträffar och hålla dem rena kan kraftigt minska risken för att utveckla en allvarlig infektion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.