Hur kan jag undvika att få karies?

Karies är visserligen ett problem, och påverka mycket unga till äldre. En del av orsaken håligheter är vanliga är på grund av vår kost. De förädlade sockret vi äter tenderar att tillföra näring till bakterierna som svarar för att skapa hålrum och gör plack samlas på tänderna värre. För vissa människor, även stegen nedan för att undvika att få hål i tänderna är inte helt tillräckliga. Vissa människor verkar mer benägna att tandröta eftersom pH-balansen i munnen är något lägre än normalt. Ändå öva stegen nedan kan bidra till att undvika åtminstone en hålighet eller mer för många människor som är mest utsatta för dem.

God daglig munhygien bör börja när barnen är små, och vissa tandläkare och barnläkare tyder på att även innan barn har tänder, kan du vänja dem vid början stegen i att borsta tänderna. Efter bebisar äter, kan du torka försiktigt tandköttet med en mjuk trasa, och när barnen är ungefär ett år gammal, kan du hjälpa dem att borsta tänderna efter varje måltid. Försök inte tvinga denna fråga, men gör det till en trevlig tid, med massor av kärlek, kramar och beröm.

Du kan hjälpa små barn ett gott oral hälsa inte bara genom att lära borsta vanor tidigt, men också genom att undvika några vanliga hålighet orsaker. I synnerhet inte tillåter barnen att somna med flaskor med formel, mjölk eller juice, och du kanske inte vill erbjuda barn juice alls under de första åren i livet. Även när du använder 100 juice% frukt, är du fortfarande beläggning ditt barns tänder med en jättestor dos av socker varje gång juice konsumeras.

Barnläkare kanske också vill föreskriva fluortabletter till små barn. Detta är bara nödvändigt när den lokala vattenförsörjningen inte är fluoriderat. Dessa tabletter kan bidra till att minska karies, men detta tillskott behövs inte om ditt barn rutinmässigt sväljer fluor tandkräm. Med fluor, går lite långt, och för mycket kan orsaka tand färgning.

Förutom att borsta efter en måltid, en livslång vana som bör börja tidigt i barndomen, tandtråd är lika viktigt att undvika att få hål i tänderna. Omkring 35% av tandsubstans kan inte nås annat än genom floss. Tandläkare rekommenderar tandtråd två gånger om dagen. Vidare bör du planerar att ha minst två tandvård rengöringar ett år, kanske mer om du är utsatt för karies. Rengöringar bör börja när barnen är ungefär ett eller två år och fortsätta under hela ditt liv för att bryta ner plack uppbyggnad. Vanligen, barn kan ha fogmassa släpps ut på deras tänder, och detta blir mer populärt för vuxna också. Dessa hjälper till att hålla tandsten bildas på tänderna och förstör tandemaljen.

Människor med muntorrhet, antingen på grund av sjukdom eller medicinering användning kan undvika att få hål i tänderna om de använder droppar för att stimulera saliv. Det bidrar också till att få den rekommenderade minst sex till åtta glas vatten om dagen. Rökare är mycket mer benägna att tandröta och borde sluta. Grundmodellen för en god tandhälsa är följande:

  1. Borsta tänderna i två minuter efter varje måltid
  2. Tandtråd tänderna två gånger om dagen
  3. Få tänder rengöring två gånger om året
  4. Använd tätningsmedel om du är benägen att
  hålrum5. Undvik höga socker mat, läsk och juice


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.