Hur kan jag få över min blyghet?

Blyghet är ett tillstånd som drabbar människor i alla åldrar och i alla samhällsskikt. I vissa fall ångesten som orsakas av sociala fobier av detta slag kan vara så allvarliga att det är att leva ett normalt liv omöjligt. Lyckligtvis finns det sätt att bekämpa blyghet och komma förbi en skygg förhållningssätt till livet. Här är några förslag för att kontrollera och så småningom övervinna blyghet.

Det är inte ovanligt att barn och vuxna att uppleva blyghet när de konfronteras med en social situation som är obehagligt. Till exempel kan ett barn vara blyg när de deltar i en ny skola där han eller hon inte har några vänner eller bekanta. Osäker på förmågan att få nya vänner, blyghet fungerar som ett skyddande lager som förhindrar förlägenhet. Vuxna får finna sig blyg när de har att erbjuda någon form av tjänst eller en funktion i en offentlig miljö, till exempel tala inför en stor grupp människor.

Ett av de enklaste sätten att bekämpa denna typ av blyghet är att utveckla färdigheter som kan användas i dessa inställningar. Som de enskilda börjar känna mer kompetent att hantera de krav av situationen börjar blyghet att blekna och chansen för en lyckad integration i den sociala klimatet blir möjligt.

Andra människor tycker helt enkelt att det är svårt att relatera till andra personer, även inom sina egna hem. Eftersom de saknar självförtroende att öppna sig för samspelet med andra människor, är det viktigt att starta processen långsamt. Som ett exempel, istället för att kasta ett parti med ett stort antal bekanta närvarande börja med värd en mer intim affär i hemmet med en utvald grupp människor som delar vissa liknande hobbies eller intressen med den enskilde. Som sociala färdigheter utvecklas i en säker miljö, kommer den introverta typen av blyghet börjar blekna. Stegvis lägga till fler bekanta till hemmet händelser, då börjar införliva besök med dessa pålitliga vänner och släktingar på andra platser. Sakta kommer blyghet börjar tona bort i bakgrunden.

I vissa fall kommer blyghet vara långvarig och djupt inbäddad i personlighet individen. Gentle uppmärksamhet av betrodda nära och kära kanske inte tillräckligt för att övervinna rädsla för andra människor. Om så är fallet, kan då professionell rådgivning ofta vara nyckeln till att identifiera de bakomliggande orsakerna till blyghet, undersöka dem, och gradvis lösa upp ursprunget till tillståndet. Även om detta inte en process som ofta arbetar i en kort tid, många människor kan utnyttja terapi effektivt, och börja göra positiva förändringar i hur de ser sig själva och världen omkring dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.