Hur är Flisad tänder repareras?

Det finns många faktorer som kan orsaka en tand till chip. Karies och svag emalj undergräva det övergripande styrka en tand, och en rotfyllning kan leda till sprödhet. Ofta flisas tänder är helt enkelt resultatet av en olycka där ett chip avbröts med våld. Oavsett orsaken är det viktigt att besöka en tandläkare utan dröjsmål, även om det inte finns någon smärta. Flisas tänder kan repareras genom att tillämpa kronor, skalfasader, eller nya fyllningar i vissa fall. Om en tand är kraftigt brutna kan det måste ersättas med ett tandimplantat, även om utvinningen är relativt sällsynt.

För att undvika ytterligare problem i framtiden bör flisas tänder repareras omedelbart. En vanlig form av tand reparation kallas tand möbleras om. Detta är något av en omedelbar fix och är i allmänhet bäst lämpade för små marker. Under alla omständigheter kommer en tandläkare att ta en röntgen för att se om det finns ytterligare orsaker till oro och att se till att tanden är stark nog att hantera förfarandet.

I denna process är mycket små mängder av emalj bort med en borr eller specialiserad laser, varefter slipmedel remsor används för att forma sidorna av tanden. Efter detta kommer en fasad eller annan beläggning tillämpas och formas till den naturliga formen av tanden. Detta är vanligtvis en billig process, och är bra för lagning av små chips och andra mindre problem. Ett liknande förfarande som kallas limning kan också fixa chips och andra brister.

När det gäller mycket små skador, emalj forma kan vara det bästa alternativet. Om chipet är liten nog att 99% av tanden fortfarande är intakt, så vitt dentala kompositmaterial, som också används för fyllningar, kan användas för att lappa ihop ytskador. Detta förfarande är enkel nog att det ofta kan göras utan bedövning.

För mycket dåligt kluvet tänder, kan den bästa lösningen vara en fernissa av porslin. Porslinsfasader är permanenta hårda golvbeläggningar att en tandläkare platser under en eller flera tänder som har till följd att reparera flisas tänder och tandblekning alla på en gång. Vid tillämpning av porslinsfasader, kommer tandläkaren bort en liten del av tandens emalj runt, oftast till ett djup av ca 0,02 inches (0,5 mm).

En rösterna tas till tänderna på denna punkt, från vilken fanér görs, under loppet av några dagar eller veckor. Tillfälliga faner bärs under tiden. När de permanenta fanér är klara, de är bundna på plats med en speciell cement som stelnar omedelbart när den utsätts för en viss våglängd av blått ljus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.