Är fluoriderat vatten en bra idé?

fluoriderat vatten har faktiskt varit centrum för debatten mellan många forskare, myndigheter och tandläkare och läkare för ett antal år. Förenta staternas regering uppskattar att cirka 60% av befolkningen som bor där det finns en källa till kommunalt vatten blir fluoriderat vatten.

Offentlig vatten är fluoriderat med en hastighet av en del fluor till 1 miljon delar vatten . Fram till 1990-talet gick de flesta dentala experter och barnläkare att dricka fluoriderat vatten var en bra idé eftersom det bidragit till att förhindra karies.

I mitten av 1990-talet började forskare att studera effekter av intaget av fluoriderat vatten och det eventuella sambandet mellan fluorid och cancer. Det Center for Disease Control (CDC) släppt en rapport år 1999 som drog slutsatsen att det fanns något samband mellan fluoriderat vatten och en ökad risk att utveckla cancer. Således förespråkare för fluoriderat vatten anser fortfarande att det är en bra idé eftersom det inte finns några skadliga hälsoeffekter ännu bevisade och fördelarna med fluor till friska tänder har visat om och om igen.

Fortfarande många känner att fluoriderat vatten i den offentliga vattenförsörjningen är detsamma som att tvinga en kemisk enskilda som annars kanske inte väljer att förbruka den. Även om vissa länder har upphört att använda fluor i sina vatten, USA är inte en av dem. Majoriteten av människor i USA har tillgång till fluoriderat vatten, men personer som använder brunnar snarare än offentliga vatten inte får fluoriderat vatten, även om brunnsvatten kan innehålla spårmängder av fluorid naturligt.

För konsumenter som väljer att dricka fluoriderat vatten, men föredrar buteljerat vatten, det finns vissa tappning företag som lägger fluor i sina vatten. Även om folk inte dricka sitt kranvatten och inte köpa på flaska fluoriderat vatten, konsumerar de fortfarande allmänna vatten när den används för matlagning. Dessutom borstning minst två gånger om dagen med en tandkräm som innehåller fluor ger adekvat vård av tänder.

Även fluoriderat vatten inte kan betraktas som en bra idé för alla, är det knappast en tillräckligt stor källa till "dåliga" att oroa sig för. Hursomhelst, de flesta tandläkare experter är överens om att god munhygien, inbegripet regelbunden tandborstning och tandtråd är den viktigaste faktorn för att förebygga karies. Barn gammal nog att borsta på egen hand kommer att få tillräckligt med fluor om de använder tandkräm som innehåller det. Om du är orolig över bristen på fluorid i ditt vatten, kan du tala med din tandläkare om fluorbehandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.