Är det Ohälsosamma att kväva en nysning?

Nästa gång du får lust att kväva en nysning, kanske du vill ompröva den. Även nysningar är obehaglig, människor som kväver en nysning kan ställas inför vissa betydande konsekvenser för hälsan, särskilt om nysa är våldsam. Man kan försöka undvika en nysning när känslan av att kliande känsla i näsan, utan att orsaka skada. De som kväva en nysning genom att stänga munnen och klämma näsan stänga, eftersom nysa pågår, kan orsaka sig själva skada.

En urban legend är att de som kväver en nysning aneurysm risk hjärnan. Uppgifter tyder på att detta är svårt att bevisa, och om det gör någon gång inträffar, är graden av förekomst extremt sällsynt. Chansen är stor att du inte drabbas av en hjärna aneurysm om du kväver en nysning.

En person som planerar att kväva en nysning är inte i riskzonen för att hoppa fram sina ögonglober. Detta är en annan urban legend i samband med nysning som verkligen inte har någon trovärdighet. Man måste kunna nysa med mycket större kraft än vad som är brukligt.

dock stoppa en nysning i mitten nysa är farlig eftersom energin i nysa och vätskor i samband med nysning försöker göra en snabb exit ur näsborrarna. I själva verket kan droppar färdas med en hastighet av 100 mph (160,92 km /h). Snabbt stänger näsa i ett försök att kväva en nysning innebär att vätska kan backa upp i bihålorna och i öronen, särskilt EUSTACHISK rör, den mjuka slangar som ansluts mellanörat till bak i munnen. Detta kan på lägsta öka risk för sinus eller öroninfektioner.

Dessutom, de som kväva en nysning, särskilt en våldsam en, kan riskera att skada sina trumhinnor. Stoppa en nysning kan orsaka trumhinnan bristning, blödning i öronen och betydande ont i öronen. Kväva en serie nysningar kan leda till näthinneavlossning, men även detta är ovanligt.

men det bör inte kväva en nysning, bör en vidta försiktighetsåtgärder för att inte nysa på andra. Naturligtvis att bedriva vävnad hjälpa till att stoppa utvecklingen av smittsamma droppar är det bästa valet. Men om är en utan vävnad, kan ett nysa i ens inre armbågen eller överarmen, eller direkt till en i händerna. Detta är inte det mest hygieniska och inte heller den bästa metoden för att hålla andra människor friska. Men det är ett bättre alternativ än att välja att kväva den nyser eller nysning på alla andra.

kväver en nysning kan orsaka skada, men inte alltid göra det. Om man av misstag glömmer att inte kväva, kommer ett sannolikt bra. Men eftersom vissa risken gäller att stoppa en nysning, är det förnuftigt att försöka vänja sig med att låta flyga med aa bra "Achoo!"


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.