Vilka är riskerna med lipom?

lipom är godartade tumörer som består oftast av fettceller. Mer ofta i medelålders människor, lipom brukar växa långsamt under en persons hud i den subkutana vävnaden. De är ofta inte syns förrän de når en relativt stor storlek. Vid det här laget känner de seg, mjuk och degig under huden.

lipom är vanligtvis hittas på nacke, rygg, axlar och armar, även om de kan visas på andra delar av kroppen också. Dessutom män är mer benägna att ha flera lipom än kvinnor, även om båda könen är lika sannolikt har samma händelser. Orsaken till lipom är ännu inte känt. De flesta experter tror att det finns en genetisk koppling till sin tillväxt, men eftersom de tenderar att gå i familjer. Dessutom skador såsom ett slag mot kroppen i det drabbade området verkar utlösa deras tillväxt.

För det mesta är det inte nödvändigt att behandla lipom. Eftersom de inte är cancerogena svulster och kommer inte utvecklas till cancer, de i regel inte utgör ett hälsoproblem. Det finns dock ett fåtal fall där lipom bör behandlas. I allmänhet består behandlingen av lipom av kirurgiskt avlägsnande.

lipom kan behöva tas bort om de orsakar den person smärta eller känna anbud. Dessutom kan lipom som blir inflammerade eller infekterade, som identifieras genom en foul lukta ansvarsfrihet hotar en persons hälsa. Därför kan det vara nödvändigt att ta bort dem. Det finns inga kända behandlingsstrategier för att förebygga limpomas. Om de plötsligt ökar i storlek, dock, eller om de gör det svårt för en person att flytta eller att fungera väl, kan de behöva tas bort.

En del patienter vill ha lipom bort bara för att de ful. I detta fall försäkringsbolag vanligtvis inte täcker kostnaden. Om lipom orsaka smärta, begränsa rörligheten, eller blivit smittade, men de är en medicinsk fråga, och förs ut bör omfattas av de flesta försäkringar.

Borttagning av lipom sker oftast i en läkares kontor eller en poliklinisk kirurgi centrum. För att ta bort dem, administrerar läkare en lokalbedövning i området runt liplomas. Han eller hon sedan gör ett snitt i huden för att avlägsna tillväxten. Om liplomas ligger för djupt i huden, men det är nödvändigt att verka på tillväxt medan patienten är under narkos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.