Vilka är orsakerna till yrsel?

Orsaker till yrsel är många, och det kan vara svårt att räkna upp dem alla. Det är också viktigt att beskriva yrsel. Vissa personer använder termen betyda matthet, medan andra menar förlust av balans, problem att koncentrera sig, känsla av yrsel, känsla av illamående, eller med "rummet snurrar" känsla eller svindel. På grund av de många saker som får anges som en del av att vara "yr" antalet möjliga orsaker öka betydligt.

Många av orsakerna till yrsel är inte allvarliga sjukdomar, men det finns vissa saker som kan. Att vara yr kan vara ett tecken på skallskada, och den som talar om att ha yrsel, illamående, känsla av matthet, förvirring eller omtöckning efter en huvudskada bör kontrolleras för allvarliga hjärnskador. Människor som har överdoserat på medicinering eller på alkohol kan vara yr. Stroke eller hjärtinfarkt kan ge dessa känslor, till vilket uttorkning, migrän, och vissa sjukdomar åldrande som perifer neuropati.

Även om det är viktigt att förstå de allvarliga kausala faktorer av detta villkor är det också rimligt att staten att många personer blir yra av förklarliga och icke-farligt skäl. Tar vissa läkemedel kan orsaka yrsel, vilket kan vara på ett kryssningsfartyg. Ofta när man pratar om att inte kunna balansera, de kan ha något problem med deras innerörat, och villkoret kan diagnostiseras som labyrintit. Ibland har ett tillstånd som kallas Ménières sjukdom, som orsakar överflödig vätska i örat och kan resultera i känna sig dåliga. Beroende på orsak kan läkemedel bidra till att stoppa svindlande känslor.

Vissa personer upplever yrsel eller spinning känslor när de byter positioner. Detta kan vara ett resultera i förändringar blodtryck när en person går från sittande till stående. Omväxlande, ibland helt enkelt kallas benign paroxysmal lägesyrsel. Det kan bero på åldrande, men kan också ibland orsakas av skallskador eller andra faktorer. Det är vanligtvis inte ett stort bekymmer, men folk måste vara försiktiga i synnerhet när de står upp eller komma ur sängen på morgonen.

En annan orsak till yrsel är panikattacker. En del människor lider sann svindel, och inte endast när de är utsatta för saker som de fruktar gillar höjder. En del av anledningen till att den snurrande känsla eller känsla av illamående kan leda till är att människor som har ångest attacker kan hyperventilera. Detta kan resultera i lägre än normalt syrehalten i hjärnan som kan göra världen spelet, eller får en person att känna sig yr, svimmar.

I de flesta fall där yr känslor som inte orsakas av allvarliga villkor, är det mest angeläget att se till personalen inte falla eller skada sig under en yr stava. Detta blir särskilt viktigt när människor åldras, när de kan vara mer mottagliga för allvarliga skador från faller. Personer som regelmässigt lider av yrsel känslor bör se sina läkare för att fastställa orsaken, hitta behandling vid behov, och lära sig sätt att ändra beteende så att de kan skydda sig från oavsiktlig skada vid ett fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.