Vilka är orsakerna till käksmärta?

Jaw smärta kan orsakas av en mängd olika medicinska problem, av vilka många kan snabbt åtgärdas genom ett besök till läkaren eller tandläkaren. Folk borde definitivt söka läkare vid käken smärta, för det finns ingen anledning att lida med en smärtsam käke, och eftersom vissa villkor kan växa mycket värre om de inte behandlas. En tandläkare är ofta en bra person att börja med, eftersom tandläkaren kan ge en remiss till en annan läkare om en tandläkarkontroll utesluter uppenbara potentiella orsaker till käken smärta.

Orsaker till käken smärta kan delas in i två kategorier: primär och sekundär. Primär käken smärta orsakas av ett tillstånd som innebär att käken, medan sekundär käken smärta orsakas av ett villkor någon annanstans i kroppen som kan orsaka smärta migrera till käken. Primär käksmärta kan oftast behandlas av en tandläkare, en maxillofacial kirurg eller en öron-, näsa och hals (ÖNH) läkare, medan sekundär smärta kan kräva att tjänster av en specialist i en annan medicinska området.

trauma mot käken är ett exempel på primär käken smärta. En trasig käke kommer att bli betydligt smärtsamma, och trauma kan också orsakas av bruxism eller knyta av tänderna. En abscess, tumör eller infektion i käken kan också leda till käken smärta. Tandproblem är en annan ledande orsak till en smärtsam käke och mun. Karies, trasiga tänder och tänder som har dragit ur läge kan alla skada i käken, till exempel. Återhämtning från oral kirurgi och fyllningar kan åtföljas av käken smärta och svår gingivit och gummi infektioner kan orsaka käken att göra ont.

Några andra primära käksmärta omfatta ben sporrar, knotiga utväxter runt käken som ibland förekommer i äldre, och påverkade tänderna visdom, som kan orsaka stor smärta i käken området. Artrit kan också påverka i käken, som orsakar en ackumulering av smärta runt mandibulära gemensamma. Käkleden störning (TMJ), ett tillstånd som kännetecknas av kronisk inflammation i käken gemensamma, orsakar också käksmärta.

Sinus infektioner kan leda till käken smärta, som kan öroninfektioner, tack vare trycket i öronen och sinus håligheter. Migrän har också samband med käken smärta, speciellt när en migrän lidande slipar sina tänder på grund av smärtan. Längre bort vissa sjukdomar som skörbjugg och Caffey sjukdom leda till inflammation i ben och runt käken. Svullna körtlar i nacken kan orsaka käken smärta och ömhet, som kan dölja förhållanden som fosfor nekros i käken, även känd som phossy käken.

Även om käken smärta förefaller uthärdligt eller hanterbara, patienter kan vill tänka på att infektioner i käken kan leda till blodförgiftning, en livshotande sjukdom. Oral smärta kan också leda till irritation och en nedgång i produktivitet och effektivitet, vilket innebär att familjemedlemmar och arbetskamrater kan uppskatta när folk söker behandling för sin käken smärta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.