Vem behöver komma mammografi?

Svaret på denna fråga är lite komplicerad, eftersom mammografi är faktiskt ett ämne för debatt i det medicinska samfundet. I vissa regioner i världen, läkare anser att mammografi endast bör utföras så diagnostiska förfaranden under särskilda omständigheter, medan det i andra regioner, är mammografi rekommenderas rutinmässigt. Du bör nog prata frågan om med din läkare för att avgöra vad som är bäst för dig, men du kanske vill vara medveten om att tekniken ständigt förändras, och detta kan leda till rekommendationer om när att få mammografiundersökningar att förändras.

Ett mammogram är en röntgenbild av bröstvävnaden som syftar till att identifiera avvikelser som kan vara godartade eller elakartade tumörer. Efter ett mammogram tas, är det tolkas av en radiolog, som kan rekommendera en biopsi av ett angeläget område. När en biopsi tas, patologer studera det att se om tillväxten var godartade eller elakartade, och de kommer oftast en rekommendation till din primärvården läkare baserat på sin analys.

I USA, National Cancer Institute rekommenderar att alla kvinnor över 40 år få mammografi varje eller vartannat år. Övriga hälso-organisationer i olika delar av världen rekommenderar att kvinnor över 50 års ålder få mammografi på ett rutinmässigt. Mammografi rekommenderas även för kvinnor som har en familjehistoria av cancer, speciellt cancer i bröst, om detta är fallet för dig, bör du tala med din läkare om när du ska få mammografi.

Alla läkare är överens att mammografi är bara en del av bröst-och sjukvård. En årlig klinisk bröst för att leta efter avvikelser rekommenderas starkt, liksom varje månad själv tentor. Om du inte identifiera en avvikelse på en egen tenta, boka tid för att se en läkare för en klinisk bröst, vid detta möte kan läkaren besluta om att schemalägga dig för ett mammogram.

Det är viktigt att komma ihåg att få mammografi inte kommer att förhindra bröstcancer. Målet är tidig upptäckt, som skulle kunna rädda ditt liv. Men mammografi är inte ofelbara, det är möjligt att få mammografiundersökningar som missar potentiellt cancerframkallande material, och det är också möjligt att se ett falskt positivt på ett mammogram. Vissa läkare har också uttryckt oro för exponering för röntgenstrålning genom mammografi, som röntgen har samband med cancer. Vissa läkare anser också att mammografi är inte särskilt effektiva i pre-menopausala kvinnor, eftersom de har tät bröstvävnad som kan dölja eventuella maligniteter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.