Varför är Dental röntgen viktigt?

Dental röntgen är en viktig del av rutinmässig tandvård för både vuxna och barn. Inte bara dentala röntgen avslöja potentiella problem med inkommande tänder kan de visar också potentiella problem som orsakas av dold plack. Förutom att upptäcka vanliga problem med tänderna, dental röntgen kan hjälpa till att upptäcka sjukdomar i tandköttet och till och med osteoporos.

Det finns två olika typer av dentala röntgen-bita vinge och periapikal. Den biter vingen röntgen tas när tänderna bita ner tillsammans och visar kronan delar av övre och nedre tänder. Den periapikal är en mer selektiv röntgen vidtas för att visa en eller två specifika tänder från krona till rot.

Hos barn är rutin dental röntgen rekommenderas, eftersom de visar placering, antal och storlek för tänder och eftersom de kan påvisa förekomsten av hålrum innan de syns på ytan av tänderna. Utan dentala röntgen, måste en tandläkare enbart förlita sig till en visuell undersökning av tänderna. Ibland hålrum börja bilda från plack in mellan tänderna där en tandläkare inte kan se. Med hjälp av dentala röntgen, kan dolda hålrum upptäckas och tas om hand tidigt så det är mindre skador på tanden.

Rutinmässiga dentala röntgen också upptäcka påverkade tänderna, vilket kan vara ett problem från barndom till tidig vuxen ålder. I händelse av skada, dental röntgen hjälp för att fastställa typen och omfattningen av skadan. Ny forskning visar också att dentala röntgen kan tjäna som en alternativ metod för screening av osteoporos hos äldre vuxna.

Dental röntgen, liksom alla andra röntgen kräver låg strålning, men anses fortfarande vara säkert och endast utförs på rutin mellanrum eller när ett problem misstänks. Prata med din tandläkare om du har frågor eller funderingar kring dentala röntgen. Normalt är ingen speciell tid som behövs för röntgen eftersom de kan göras som en del av rutin rengöringar och prov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.