Vad orsakar kalciumbrist?

Kalcium är ett mineral som gör upp tänder och ben. Den finns också i vissa livsmedel, vilket gör att de flesta människor att lämna sina kroppar med kalcium genom sin kost. Kalciumbrist är ett tillstånd där kroppen inte tar upp tillräckligt med kalcium. Det kan bero på livsstilsval eller underliggande medicinska tillstånd. Inte ha tillräckligt med kalcium kan orsaka ben att försvaga och vara mer sannolikt att spricka eller gå sönder.

En möjlig orsak av kalciumbrist äter en ensidig kost. Det kan uppstå när en person inte äta mat thacontaining kalcium, såsom mjölk, ost eller yoghurt. Människor som inte ingår som innehåller kalcium livsmedel i sin kost kan förhindra brist genom att ta kalciumtillskott. Brist orsakas av en dålig diet tenderar att ha mindre allvarliga resultat och kan vara lättare att behandla än andra medicinska tillstånd.

kalciumbrist kan också orsakas av redan befintliga medicinska frågor som hindrar kroppen från korrekt smälta eller absorbera kalcium från mat eller kosttillskott. Den kan förekomma hos personer som har njur fel eller har haft magen bort. Vissa mediciner, särskilt de som ökar urinering, kan också påverka kroppens upptagning av kalcium.

Vissa faktorer kan göra en person mer sannolikt har kalciumbrist. De som är laktosintolerant har en högre sannolikhet att inte ha tillräckligt med kalcium i sin kost. Laktos är sockret i mjölken att vissa människor inte riktigt kan smälta. Eftersom mejeri livsmedel tenderar att innehålla de mest kalcium, människor som är laktosintolerant ofta inte kan säkert eller bekvämt har dem i sin kost. Intag av kalciumtillskott eller dricka kalcium-berikade apelsinjuice kan förebygga brist.

Människor som har ätstörningar har också en högre risk att utveckla kalciumbrist. Kvinnor som har förlorat tillräcklig tyngd för att stoppa menstruerande tenderar att vara på den högsta risken att inte tillgodogöra sig tillräckligt med kalcium. De är mer benägna att ha kalcium ur kroppen via urinen i stället för att vistas i deras ben. Detta kan även förekomma i idrottare som över-övning och inte behålla tillräckligt med kalorier.

Kvinnor som har gått igenom klimakteriet löper också större risk för deras ben inte riktigt absorbera tillräckligt med kalcium, även om de innehåller tillräckliga mängder i sin kost. När kvinnor definitivt stoppa mens, inte producerar deras kroppar inte så mycket av det kvinnliga könshormonet östrogen. Lägre halter av östrogen gör det svårare för kroppen att få tillräckligt med kalcium belopp. Läkare kan förskriva kvinnligt hormon terapi för att postmenopausala kvinnor för att öka östrogen nivåer och hjälp med brist.

Vanliga symptom är mindre allvarlig kalciumbrist är trötthet, aptitlöshet, och felaktig blodcirkulation som kan orsaka fingrar för att få domningar. Patienter med svårare fall av brist kan ha oregelbundna hjärtslag eller krampanfall. Om brist är inte behandlas kan den vara dödlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.