Vad finns vissa tecken på diabetes?

lära sig känna igen tecken på diabetes kan hjälpa människor att fånga skick tidigt, innan den orsakar skador på kroppen. Många läkare rekommenderar rutin diabetes visningar av alla personer över 45 år, och människor som misstänker att de kan ha tecken på diabetes bör prata om det med sina läkare. Test för diabetes är inte särskilt dyrt och väl värt det, om sjukdomen kan fångas tidigt.

Diabetes mellitus är en sjukdom som har erkänts i tusentals år. Människor med diabetes kan inte bryta ner glukos, vilket innebär att deras celler blir utsvulten för energi, eftersom glukos att cellerna behöver passerar genom kroppen snarare än att vara utnyttjad. Glukosmetabolismen kräver insulin, ett ämne som kroppen normalt producerar på egen hand. Hos personer med diabetes, det finns ett problem med insulinproduktionen.

Det finns tre typer av diabetes: typ I-diabetes, även kallad insulinberoende eller ungdomsdiabetes, typ II-diabetes, även kallad vuxen ålder eller icke-insulinberoende diabetes och graviditetsdiabetes, en form av diabetes som drabbar gravida kvinnor. Typ I är den allvarligaste, orsakas av ett fel i immunsystemet som gör att kroppen angriper de celler som producerar insulin, och det oftast förekommer hos barn, även om människor i alla åldrar kan få det. Typ II-diabetes kännetecknas av en minskad insulinproduktion eller av insulinresistens, vilket innebär att kroppen producerar rätt mängd insulin, men insulinet inte är effektiv. Graviditetsdiabetes är kopplade till graviditet, och den kan sätta barnet i riskzonen.

tecken på diabetes är mycket lika för både typ I och II. Patienterna får ofta extremt törstig och kissar ofta, särskilt på natten. Trötthet, letargi, eller stupor är vanliga, och vissa patienter även hamnar i ett diabeteskoma, ett kritiskt tillstånd som orsakas av en ackumulering av ketoner i blodet eller av allvarlig hypoglykemi. Neurologiska förändringar som domningar, stickningar och synförändringar kan förekomma, tillsammans med ökad aptit och viktnedgång. Sweet, är fruktig andedräkt ett av kännetecknen för diabetes, liksom förekomsten av socker i urinen. Faktum är söt urin har beskrivits i ett flertal antika medicinska analyser, och det är en av de äldsta diagnostiska kriterier för diabetes.

Personer med typ II-diabetes kan också utveckla några andra symtom. Hos personer med insulinresistens, kan mörka fläckar på huden. Tecken på diabetes typ II kan också innehålla mycket svårläkta sår och kroniska infektioner jäst, som orsakas av ett överflöd av jäst som livnär sig på det socker som kroppen inte använder.

Tecken på diabetes kan också hittas i patientens blod. Fasta tester, där någon avstår från att äta i flera timmar innan ett blodprov kan användas för att kontrollera halten av glukos i blodet för att indikera diabetes. Detta test används även vid diagnos av diabetes. Ibland visar testet pre-diabetes, vilket innebär att patienten löper risk att utveckla diabetes om livsstil förändringar görs.

Graviditetsdiabetes ofta manifesterar utan symtom. Gravida kvinnor diagnosen detta villkor när de tar en fasteglukos test, ett test som rekommenderas starkt. Orsakerna till graviditetsdiabetes är inte helt klarlagda, så gravida kvinnor ska inte känna att de har misslyckats på något sätt om de diagnostiseras. Ett antal tekniker kan användas för att hantera graviditetsdiabetes och villkor brukar klarnar upp efter förlossningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.