Vad är varicella zoster-virus?

Varicella zoster-virus (VZV) är ett av herpesvirus. Detta uttalande kan förvirra människor eftersom de ofta tänker på herpes som en sexuellt överförbar sjukdom eller som orsakar munsår. Egentligen finns det många olika herpesvirus, och de flesta människor är ganska bekant med varicella zoster-virus, eftersom det har infekterat så många människor. Den orsakar vattkoppor och även bältros, oftast långt efter människor har haft ett inledande vattkoppor exponering.

När människor är inte immuna mot varicella zoster-virus, första exponeringen kan innebära att utveckla ett fall av vattkoppor. Detta är vanligtvis en lindrig sjukdom, men en obekväm en. Ibland finns det komplikationer när vattkoppor inträffar, och vissa människor kan utveckla encefalit eller annan livshotande komplikationer. Även om det finns många som ser vattkoppor som en vanlig och ofarlig infektion av varicella zoster-virus, orsakar det ibland dödsfall. Dessutom tenderar den att kraftigt öka risken för människor att utveckla bältros vid ett senare tillfälle.

Trots att kroppen först reagerar på VZV infektion med vattkoppor, inte betyder slutet på sjukdom och inte en fullständig död av viruset . Den kan förbli vilande i kroppen under många år och yttra sig som bältros, vilket orsakar ett mycket smärtsamt hudutslag. Eftersom människor ålder, de inte bara löper risk för bältros men för en komplikation av det som kallas postherpetisk neuralgi.

postherpetisk neuralgi kan pågå i månader till år efter varicella zoster-virus har orsakat bältros, och det kan först påverka huden, som kan bränna eller udd, och vara smärtsamma vid beröring. Människor kan också få hemsk huvudvärk, har svårt att tolerera temperaturförändringar, och ibland de nerver som styr musklerna blir drabbade och kan leda till förlamade muskler. Bältros och postherpetisk neuralgi är olyckliga komplikationer av VZV som är väl värda och om möjligt undvika.

Det som för närvarande finns flera vacciner för att bekämpa varicella zoster-virus. Läkare nu rekommenderar att små barn får vattkoppor vaccinet. Det kan hjälpa att förhindra infektion omkring 90% av tiden, genom att ge en försvagad version av VZV till patienter. Detta hjälper dem att utveckla immunitet mot framtida kontakt med viruset.

Det finns också en bältros vaccin som kallas ZOSTAVAX ®. Detta är vanligtvis rekommenderas för vuxna som är 60 år eller äldre och som har haft vattkoppor. ZOSTAVAX ® har visat sig vara ganska effektiva för att förhindra bältros. I grunden är det åtgärder arbetar för att undertrycka en sekundär uttryck av varicella zoster-virus. Det är inte lika effektivt som vattkoppor vaccinet, men studier visar det hindrar bältros cirka 50% av tiden. Det är också visat att ZOSTAVAX ® kan minska antalet fall av postherpetisk neuralgi och att den tenderar att total korta längd fall av bältros och alla perioder av postherpetisk neuralgi därefter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.