Vad är syftet med näshår?

näshår har verkligen ett syfte, och det är inte att hålla tillverkare av trimmers näshår i näringslivet. Näshår är en av kroppens första raderna i försvaret mot skadliga miljöfaktorer patogener såsom bakterier, svampar och sporer. När en person andas in ofiltrerad luft genom sin näsa, han eller hon också andas oavsett fasta partiklar som finns i det luft. Den snår av näshår som finns i varje näsborre hjälper till att fånga de större partiklarna i ett klibbigt skikt av slem. Det är därför hygienister människor avskräcks från att helt eliminera sina näshår medan grooming.

Ett annat syfte för näshår är att ge extra fukt till inandningsluften. Eftersom inandningsluften passerar genom näsan, slem och näshår ger värme och fukt. Luftfuktighet är en viktig faktor för resten av andningsorganen, såsom struphuvudet och lungorna. Näshår i form av små flimmerhår även dra partiklar mot gränssnittet mellan näsa och svalg. Farligt skräp är allmänt riktade bakåt i svalget och matstrupen för svälja, medan filtrerad luft fortsätter mot struphuvudet och lungorna.

Medan alltför näshår kan betraktas som fula, bör det aldrig helt bort. De som väljer att ta bort nästan hela sin näshår får finna sig mycket mottagliga för allergi attacker, bihåleinflammation och luftvägsinfektioner. Äldre personer kanske också vill minimera sina näshår klippa eftersom det ofta tar längre tid för klippta håren att växa ut igen. Näshår tjänar samma filtrering syfte som öronhår, som båda kan bli lite övervuxen med tiden.

näshår säkert kan trimmas med specialiserade roterande hårklippningsmaskiner eller mekaniska trimmers, men stor försiktighet bör användas för att förhindra infektion eller hudirritation inåtväxta hårstrån. Överdriven näshår kan skäras tills den faller under strecket i näsborrarna, men alla aggressiv trimning inne i näshålan bör undvikas. Torrhet i näsan kan tillfälligt lindras med hjälp av nässprayer, men den naturliga balansen i slem och funktionella näshår bör bibehållas så ofta som möjligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.